Отборът на Англия победи с 1:0 Словения в последен мач от група "С" на световното първенство в ЮАР 2010 година и се класира на осминафинал. В герой за селекцията на Фабио Капело се превърна нападателят Джърмейн Дефоу, който започна като титуляр за сметка на игралия слабо в първите две срещи Емил Хески, и отбеляза единственото попадение в 23-тата минута. Голаджията на Тотнъм засече центриране на Джеймс Милнър отдясно, който също бе сред първите 11 за разлика от мача с Алжир.
Игралите изцяло в червено за трети път в своята история звезди на Капело постигнаха по този начин първата си победа на този Мондиал и вече са сред първите 16 в света, като завършиха на второ място в групата си с актив от пет точки.

 

Поражението се оказа фатално за Словения, след като САЩ победи с 1:0 Алжир в последната минута. Така американците излизат първи от групата с актив от пет точки, но с по-добра голова разлика от Англия.


Капело пусна защитникът на Уест Хам Матю Ъпсън на мястото на наказания Карагър като партньор на Джон Тери в центъра на отбраната. Двата отбора започнаха равностойно, но след 15-та минута англичаните станаха по-активният тим и при първата си по-опасна атака откриха. Милнър центрира отдясно, а връхлитащият на скорост Дефоу откри, въпреки че не успя да уцели добре топката. До края на полувремето  Дефоу и Джерард бяха близо до втори гол, но стражът Ханданович спаси.

Втората част започна с още по-силен натиск на островитяните, но нападателят на Тотнъм още в първите секунди пропусна да удвои, а малко по-късно му бе отменен гол заради засада. Уейн Рууни бе близо до първи гол на световното, но останал сам срещу вратаря  нацели дясната греда. Хандонович демонстрира страхотен рефлекс след удар с глава на Тери, докато Словения бе близо до изравняване при две разбърквания в наказателното поле на Дейвид Джеймс. До нов гол не се стигна и Англия продължи напред, като след последния съдийски скандал  "трите лъва" бяха първи в групата, но в последните секунди на другата среща американското крило Лендън Донован прати САЩ на върха.

Така един основните фаворити за титлата преди Мондиала тим на Англия продължава напред, но при успех на Германия тази вечер срещу Гана двата отбора ще се изправят един срещу друг в следващата фаза. Както е известно, Бундестима е кошмарът за англичаните, след като от финала на световното първенство през 1966 година ги отстраняват на първенствата СП 1970, ЕП 1972, СП 1982, СП 1990 и ЕП 1996. Единствено на ЕП 2000 година  "трите лъва" победиха германците в груповата фаза, но и двата отбора не прескочиха във втората фаза