В София се провежда дискусия на тема „Пациентите между правото на медицинска помощ и делегирани бюджети". В нея участват шефове на болници, представители на НЗОК, на БЛС и други съсловни организаци.
Касата няма право да навигира пациентите. Това коментира доктор Филип Филев, управител на болницата в Ботевград, по време на дискусията. Той зададе и въпроса къде да изпрати пациентите от общината, когато се изчерпа делегираният бюджет на неговата болница. В Силистра ли да отиде пациентът да си лекува хернията, попита Филев.
Той подчерта, че все още не му е изплатен делегирания бюджет за февруари, а вече са преведени 72% от бюджета за май. Живеем в пазарна икономика, няма малки и големи болници, има работещи и неработещи болници, категоричен бе Филев.
Той каза още, че реформата трябва да започне от големите университетски болници, а не от малките лечебни заведения. Там е голямото източване на пари, заяви Филев и посочи, че в университетските болници „от 1944г. са запалени лампите и от тогава не са гасени".
Там е сивата икономика, изтъкна Филев.