На брифинг с медиите управителят на МБАЛ – Ботевград д-р Филип Филев опреверга слуховете, че Националната здравна каса е глобила болницата с 50 000 лв.

“НЗОК извършва проверки в болницата през 20 дни. Вярно е, че от касата търсят  най-малкия повод да налагат глоби на болниците. В 90% от случаите обаче вината си е наша. Болницата се отчита на хартиен и електронен носител. Ако сме допуснали грешка в единия от носителите, веднаги ни глобяват. Не се взема предвид, че в другия сме изрядни. В повечето случаи става въпрос за технически грешки, като напрамир пропуснати печати в документацията. Медицинският персонал обработва хиляди документи по клинични пътеки, така че е нормално да се правят подобни грешки. Ние работим в намален състав, за да ограничаваме разходите на болницата. Нямаме назначени хора, които да обработват само докумените, както и да следят промените, които НЗОК  извършва по клинични пътеки. Тази дейност се поема от лекарите, от сестрите на болницата, каза д-р Филев. –Има и други случаи, заради които ни глобяват. Направихме операция от рак на гърдата на пациентка от друга община. Тя не дойде при нас да и свалим конците, а отишла при личния си лекар, за да не дава пари за път. От НЗОК не ни изплатиха парите по клинична пътека”, разказа управителят на болницата.
Д-р Филев опреверга слуховете, че НЗОК е глобила болницата с 50 000 лв. Той съобщи, че от началото на юли до този този момент наложените глоби на МБАЛ са в размер на 15 653 лв. "Това е най-голямата сума от глоби, които болницата е платила", уточни управителят.

“Написал съм възражения срещу действията на НЗОК, но дела няма да водя, защото болницата не разполага с излишни средства за адвокатски услуги. Искам да подчертая, че наложените глоби не се отразяват на качеството на здравеопазването в лечебното заведение. Към момента то няма задължения към персонала. Остава ми да изплатя 70 000 лв. на доставчиците на медикаменти. Това са единствените задължения на ботевградската болницата към настоящия момент”, съобщи още д-р Филев. Той каза, че е увеличил легловия фонд на здравното заведение с 30 на сто. В момента то разполага с 130 легла. Ремонтите в МБАЛ продължават. От началото на годината болницата е вложила от собствени средства 130 000 лв. за ремонтни дейности, информира управителят.