Холандия победи Дания с 2:0 в дербито на група “Е”. Двубоят се игра на стадион “Сокър Сити” в Йоханесбург. Симон Поулсен от Дания си вкара автогол, а Дирк Кайт оформи крайния резултат. Това бе първи автогол, който Дания си отбелязва на световни финали и първият, който е в полза на Холандия. Селекционерът на “червения динамит” стана първият човек, който има над 100 мача и като футболист за страната си, и като селекционер. Мортен Олсен е изиграл 102 мача като футболист на Дания, а като треньор има 106 двубоя.

“Лалетата” имаха превес през първото полувреме, но така и не създадоха чисто положение. В 10-ата минута Дирк Кайт стреля отдалеч, но вратарят на Дания Сьоренсен улови. В 20-ата минута Ван дер Ваарт получи пред наказателното поле, но бе блокиран от Агер преди да нанесе удар. Седем минути след това Никлас Бенднер от Дания стреля с глава покрай вратата на Холандия, като това бе първата по-сериозна възможност за “червения динамит”. В 33-ата минута се получи разбъркване в наказателното поле на Дания, след като Каленберг опита да изчисти топката, но тя попадна в гърба на играч на Холандия и тръгна към вратата, но все пак излезе в аут.

Второто полувреме започна с куриозен автогол на Даниел Агер от Дания в полза на Холандия. След центриране на Робин ван Перси отляво, Симон Поулсен игра с глава, топката се отби в гърба на Агер и влетя във вратата на Сьоренсен. В 52-ата минута Ван Перси бе изведен сам срещу вратаря на Дания, но пропусна да направи 2:0. В 67-ата минута селекционерът на Холандия Берт ван Марвайк пусна младия Елиеро Елиа (Хамбургер), който разби защитата на Дания отляво и до края на мача бе най-добрия играч на терена. В 69-ата минута той поднесе топката в наказателното поле, но Ван Перси бе блокиран от Агер преди да стреля. В 73-ата минута отново Елиа центрира, топката попадна във Ван Бомел, който би, но вратарят Сьоренсен изчисти в корнер.

В 83-ата минута Уесли Снайдер нацели горната греда, след като стреля от границата на наказателното поле, а топката рикошира и в Агер. В следващата минута Холандия стигна до второ попадение. Изработи го влезлият Елиа. Той получи пас в наказателното поле, с хубав фалцов удар прати топката в десния страничен стълб, а притичалият Дирк Кайт само я довкара за крайното 2:0. Две минути преди края “лалетата” имаха нов шанс. Ван Перси стреля отдалеч, топката влизаше във вратата, но Симон Поулсен я изчисти с акробатичен шпагат във въздуха