Холандия победи Словакия с 2:1 на "Дърбан Стейдиъм" и се класира за четвъртфинал на световно първенство за първи път от 1998 година. Головете за успеха бяха дело на завърналия се сред титулярите Ариен Робен (18) и Уесли Снайдер (84). За словаците, които записаха най-сериозния си успех с класирането на осминафиналите, се разписа Роберт Витек от дузпа (94). Възпитаниците на Владимир Вайс имаха и други възможности, но холандския страж Мартин Стекеленбург спаси две чисти положения. Вратарят на Словакия Ян Муха също се отличи с добри намеси, но не се ориентира добре при втория гол на "лалетата".

 

Една от големите звезди на Холандия – Ариен Робен, се завърна в титулярния състав на “лалетата“ за осминафиналния сблъсък срещу Словакия. Крилото на Байерн (Мюнхен) започна на мястото на Ван дер Ваарт, което е и една от двете промени в стартовите 11 на Берт ван Марвайк в сравнение с титулярите, стартирали при победата срещу Камерун (2:1) преди 4 дни. Другата рокада е Грегори ван дер Вил, който замени Халид Буларуз.

Селекционерът на Словакия Владимир Вайс е направил една промяна в стартовите си 11, в сравнение с тези, започнали при историческата победа срещу Италия (3:2), като на мястото на наказания Зденек Щърба като титуляр излезе синът на старши треньора Владимир Вайс.

 

В 7-ата минута Ван Перси бе много близо до гола, но ударът му с глава рикошира в Шкъртел и топката излезе в ъглов удар, минавайки на сантиметри от лявата греда на словашката врата. Няколко минути след това Снайдер получи още по-изгодна възможност, след като бе намерен от Каут в наказателното поле, но ударът на звездата на Интер бе слаб и попадна в ръцете на стража на Словакия Муха.

В 18-ата минута Робен откри резултата след страхотен индивидуален пробив, при който напредна по дясното крило, финтира двама защитници на Словакия - Дюрица и Забавник,  и с прецизен удар по земя от границата на наказателното поле прати топката в мрежата на Муха, между лявата греда и плонжа на словашкия страж. Началото на головата атака на холандците бе поставено от Снайдер, който намери чудесно своя съотборник с дълъг извеждащ пас.

 

В последните минути на първото полувреме холандците направиха още една бърза атака с едно докосване, разиграна между Санйдер, Робен, Ван Бомел и Ван Перси, но завършващият удар на нападателят на Арсенал не бе достатъчно точен.

 

В началото на второто полувреме Робен подложи на нов тормоз защитата на Словакия, като първо нахлу по дясното крилото по начин, аналогичен на този, при който отбеляза първия гол, но ударът му бе спасен от Муха. Минута по-късно Робен проби отново остро, но този път отляво, центрира към Ван Бомел, който отблизо нацели стража на Словакия в лицето. Така, благодарение на самопожертвувателните намеси на Муха, резултатът остана непроменен.

 

Последваха две много сериозни възможности за Словакия, като в рамките на една минута - 67,  Щох и Витек имаха чудесни възможности да изравнят резултата, но този път с уникални намеси се отличи вратарят на Холандия Мартен Стекеленбург. Особено чисто бе положението на Витек, който излезе сам срещу страа на Аякс, но от около 12 метра не успя да отбележи. В 79-ата минута отново Витек бе изпуснат от холандската защита, но ударът му мина над вратата.

 

В 84-ата минута Снайдер удвои преднината на Холандия. С основна заслуга за това попадение бе Дирк Каут, който излъга Муха, излязъл този път неловко напред. Нападателят на Ливърпул чукна топката с глава, с което преодоля словашкия вратар, но не подходи егоистично, а намери Снайдер, който от около 14 метра направи 2:0.

 

В продължението на двубоя Роберт Витек намали от дузпа, отсъдена за нарушение срещу него, за което холандския вратар получи жълт картон.

 

Холандия ще срещне в следващия кръг Бразилия или Чили, които играят тази вечер от 21:30.