Япония победи Дания с 3:1 в мач от Група “Е” на Мондиал 2010. По този начин “сините самураи” се класираха за първи път на осминафинал на световно първенство, когато турнирът е извън Азия. Предишният път, когато японците сториха това бе през 2002 г., когато бяха съдомакини на надпреварата.
Япония поведе с два гола в резултата след половин час игра, като и двете попадения паднаха след изпълнение на фаул. В 17-ата минута Кейсуке Хонда с диагонален удар от над 30 метра простреля десния ъгъл на вратата на Сьоренсен. В 30-ата минута точен от пряк свободен удар бе Ясухито Ендо. “Сините самураи” станаха първият тим от 40 години насам, който бележи два гола от фаул в един мач на световно първенство.
Датчаните, които се нуждаеха от задължителна победа, за да се класират напред в Мондиал 2010, отговориха чак в 81-ата минута. “Червеният динамит” получи дузпа, след като Макото Хасебе фаулира Даниел Агер в наказателното поле. Ейджи Кавашима спаси удара на Йон Дал Томасон от бялата точка, но ветеранът се разписа при добавката.
Край на спора сложи резервата Шинджи Оказаки с попадението си в 88-ата минута. С този успех Япония си гарантира второто място в Група “Е” и на осминафиналите на Мондиал 2010 във вторник ще мери сили с Парагвай