Сирма Солюшънс, основното бизнес-звено на Сирма Груп АД, започна изграждането на Система за управление на детските градини. Първият етап на системата ще стартира на 1 януари 2008 г.

Системата ще дава възможност на всички родители в София да се информират директно в Интернет за свободните места в детските градини. Родителите ще записват децата си онлайн, без да се редят на опашка, без да "плащат или даряват пари за прием" на директорите.

Системата ще гарантира справедливо класиране и прозрачност на записванията с обективни критерии, без субективна намеса и възможност за пренареждане - което е и една от главните цели за създаването на системата.

От Сирма Солюшънс обясниха още, че тяхната система ще осигури на столичани възможност, освен да правят справка и изчисляване за дължими такси в реално време, но и да проверяват посещаемостта, възможности за пренасочване в друг квартал, в специализирана детска градина и т.н.

Системата ще дава представа за управлението на детските кухни, за предвижданият и реален порцион за хранене на децата.

Системата ще бъде тествана за натоварване, защото се очакват над 2000 родители да запишат децата си онлайн в първите дни на януари. Първоначалното тестване (run test) на системата ще отнеме 1-2 седмици, което пък ще гарантира безотказната й работа още от 00:00 часа на 1 януари.