Терористи похищават наши граждани, като на този сигнал първоначално се отзовава полицейски патрул. Терористите обаче стрелят по двамата полицаи - единият е убит, а другият е ранен.

Тогава в акцията се включват антитерористите от СОБТ. Похитителите искат автобус, с който да избягат от сградата, в която се укриват.
Превозното средство им е осигурено, но малко преди да избягат от всички страни на сградата, както и от нейния покрив, атакуват спецчастите на СОБТ и похитителите са неутрализирани.

Това бе демонстрацията, разиграна от баретите на СОБТ в присъствието на премиера Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов, както и на американския посланик Джеймс Уорлик, зам.-главния прокурор Бойко Найденов, градския прокурор на София Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев.

Тържеството бе по случай 30-годишнината от създаването на СОБТ, а церемонията започна с освещаване знамето на отряда. „На точното място, по точното време, с точната сила" - това е девизът на баретите.

„Днес празнуваме един юбилей", обърна се към баретите вътрешният министър Цветанов. Той припомни, че терористичните актове в Мюнхен през 1972 г. поставят основата на специализирания отряд.

През юни 1980 г. той вече е сформиран с идея баретите да се борят адекватно с евентуални терористични действия.

Вашите предшественици до 1985 г. изграждат цялата материална база, която имате днес, посочи Цветанов.

Той каза, че дори и в тежката икономическа криза МВР и държавата трябва да поддържат високата професионална подготовка на баретите.

Цветанов призова антитерористите с действията си непрекъснато да повишават авторитета на СОБТ.

Благодаря, че ви има. Държавата винаги ще стои зад вас, каза още той. Въпреки това им пожела да участват в колкото се може по-малко операции.

Обръщение отправи и Джеймс Уорлик, който изрази надежда, че американските антитерористични служби ще продължат успешната си работа със служителите в СОБТ.

Трябва да сте горди с тези мъже и жени, обърна се Уорлик към събралото се множество и допълни: „В България няма по-силна, по-компетентна и по-подготвена структура от вас".

С думите „уважаеми колеги" Бойко Борисов се обърна към антитерористите и ги призова да пазят знамето си и да му служат вярно.

Правителствата идват и си отиват, но знамето остава, заяви Борисов.

От вас се иска да пазите името чисто, подчерта още той и допълни: „Колкото по-малко работите, толкова по-добре за държавата".