тборът на Уругвай победи домакина ЮАР с 3:0 в среща от група А, която се игра на стадион " Лофтус Версфелд" в столицата Претория.
През първата част Диего Форлан изведе Уругвай напред в резултата с перфектен падащ лист в 24-ата минута на двубоя с шут от 23 метра.
Голмайсторът пробва късмета си и в седмата минута на срещата, но неточно. Шабалала от ЮАР стреля на два пъти в 14-ата и 16-ата минута от далечно разстояние и двата пъти неточно.


До края на първата част Шабалала и Мфела пробваха да застрашат вратата на рожденика Муслера, но гол в неговата врата не падна.
През втората част играта беше равностойна, а още в 48-ата минута Луис Суарес центрира отляво, но Кавани не успя да вкара втори гол за "урусите". В следващите минути домакините пробваха натиск към вратата на Уругвай, но възпитаниците на Карлос Алберто Парейра не съумяха да отбележат.


В 76-ата минута Луис Суарес беше спънат в наказателното поле от вратаря Куне, съдията Масимо Бусака изгони стража на домакините, а от наказателния удар Диего Форлан реализира втория си гол в мача.
Звездата на домакините Стивън Пиенаар излезе за да освободи мястото си на резервния страж на ЮАР Джоузефс. До края на срещата имаше време и за още един гол в полза на Уругвай. В даденото от съдията петминутно продължение Форлан намери Суарес, той от своя страна прати кълбото към Перейра, който оформи крайния резултат.
Така с актив от четири точки Уругвай оглави класирането в тази група, но с мач повече. ЮАР е с една.
--------------
ЮАР - Уругвай - 0:3
Главен съдия: Масимо Бусака (Швейцария)

Голмайстори: 0:2 Диего Форлан (24, 80-дузпа), 0:3 Алваро Перейра (90)


Червен картон: Итумеленг Куне (ЮАР-76)
Жълти картони: Кагишо Дикгасой, Стивън Пиенаар (ЮАР)
Стадион: "Лофтус Версфелд", Претория, 42 858


ЮАР: Итумеленг Куне, Сибонисо Гакса, Цепо Масилела, Бонгани Кхумало, Аарън Мокоена, Ренейлве Лечхолониане (57-Сърпрайс Морири),Кагишо Дикгасой, Стивън Пиенар (79-Монеб Джоузефс), Теко Модисе, Сифиве Шабалала, Катлего Мфела


Уругвай: Фернандо Муслера, Диего Лугано, Диего Годин, Хорхе Фусиле (71-Алваро Фернандес), Максимилиано Перейра, Диего Перес (90-Валтер Гаргано), Егидио Аревало, Единсон Кавани (89-Себастиан Фернандес), Алваро Перейра, Луис Суарес, Диего Форлан.