Уругвай започна срещата по-активно, като от самото начало опитваше удари към вратата на съперника, но те бяха отправяни от прекалено голямо разстояние и не застрашаваха сериозно мексиканския страж.

В 19-ата минута Диего Форлан центрира от корнер, а Маурисио Викторино бе оставен непокрит в наказателното поле на Мексико и засече топката с глава, но не успя да я насочи както трябва към вратата,пазена от Оскар Перес.

Четири минути по-късно добра възможност за откриване на резултата се откри и пред мексиканците. Андре Гуардадо отправи страхотен изстрел към вратата на Уругвай от около 35 метра и само късметът помогна на "урусите" в този момент, тъй като вратарят, Фернандо Муслера, изобщо не успя да реагира.

Така се стигна до 42-ата минута, когато резултатът на "Роял Бафокенг" бе открит. Кавани центрира в наказателното поле на Мексико от дясно, а Луис Суарес бе оставен непокрит и необезпокояван от никого с глава засече топката и я прати в мрежата зад Перес за 0:1.

След почивката двата тима продължиха да се атакуват - Мексико в търсене на изравнителен гол, а Уругвай - на удвояване на преднината си. В 55-ата минута "урусите" бяха близо до целта си, но ударът с глава на Лугано бе спасен по блестящ начин от Перес.

Десет минути по-късно Мексико отговори с центриране на Барера в наказателното поле на Уругвай, където Родригес засече топката с глава, но завършващият му удар не бе достатъчно добър и уругвайците запазиха крехката си преднина.

Въпреки опитите на двете единайсеторки повече попадения в срещата нямаше. Този резултат обаче идеално устройва и двата тима, които се класират за 1/8-финалите, за сметка на Франция и домакинът ЮАР.

Уругвай оглавява групата с актив от 7 точки, а Мексико е втори с 4 точки. Толкова има и третият ЮАР, но е с доста по-лоша голова разлика и отпада от турнира. Финалистът от предишния Мондиал, Франция, пък е на последно място със само една спечелена точка.