Сърбия поднесе изненадата, побеждавайки с 1:0 Германия в мач от Група "D", игран в Порт Елизабет. Селекцията на Йоахим Льов, която направи летящ старт в ЮАР - 4:0 над Австралия, днес разочарова и не взе нищо от представилите се отлично сърби.

Във временното класиране Сърбия, Германия и Гана имат по 3 точки. На африканците утре от 17:00 часа предстои среща с Австралия, а последните мачове са Австралия - Сърбия и Гана - Германия.

Автор на победното попадение за сърбите стана Милан Йованович, разписал се в 38-ата минута. Тогава Милош Красич центрира отдясно към Никола Жигич, който с глава свали топката и пред голлинията останалият непокрит Йованович от 3 метра я прати във вратата - 1:0 за селекцията на Радомир Антич.

Нападателите Мирослав Клозе и Лукас Подолски се превърнаха в грешници за Германия. Първият бе изгонен за втори жълт картон в 37-ата минута, а Полди пропусна дузпа в 60-ата.

През цялото време срещата бе много интригуваща като преди почивката изобилстваха грубите прояви. Съдията Алберто Ундиано Майенко от Испания показа по четири жълти картона на футболисти на двата отбора. Преди почивката попадение на Мирослав Клозе бе правилно отменено заради засада.

Сърбите удариха и две греди. В 67-ата минута Милош Красич нахлу отляво в наказателното поле на Германия, излъга двама бранители и подаде на оставения непокрит Милан Йованович, който би, но левият стълб спаси германците. В 74-ата Никола Жигич с лекота надскочи Филип Лам, засичайки с глава центриране на Красич отдясно, топката се облиза в напречната греда и излезе в аут.

Това бе втори успех на сърбите над германците на световни първенства. Единствената победа преди днешния мач за комшиите ни над Бундестима датираше от 1962 година - 1:0 на 1/4-финалите на Мондиала.