Германия изигра най-силния си мач на това световно първенство и след образцова игра смаза Англия с 4:1 и се класира на четвъртфиналите на Мондиала в ЮАР.

Бундестимът тотално надигра отбора на Фабио Капело, чиято защита нямаше никакъв отговор на бързите атаки през първото полувреме и още по-скоростните контраатаки на германците през второто полувреме.

Мирослав Клозе и Лукас Подолски пратиха Англия в нокдаун с два бързи гола в средата на първото полувреме. Англия обаче възкръсна сякаш от пепелта и виновникът за първия гол Матю Ъпсън върна интригата с гол в 37-та минута. Секунди по-късно Франк Лампард вкара напълно редовен гол, при който топката удари гредата и тупна на половин метър зад голлинията.

Съдията обаче не видя това и не зачете попадението. Така съдбата показа иронично чувство за хумор, тъй като при единствената титла на Англия през 1966 година решителния гол на финала срещу Германия падна при почти идентична ситуация.

Голът пък ще налее засили допълнително критиките към ФИФА заради нежеланието и да въведе технологии, подобряващи съдийството. За видеоповторения централата не дава и дума да става, но до тази ситуация нямаше да се стигне, ако беше прието поне предложението на УЕФА за допълнителни съдии зад голлинията.

Така или иначе голът не бе зачетен и така ситуацията ще влезе в бъдещия футболен фолклор и темите какво е можело да се случи.

И наистина, всичко можеше да се случи, тъй като през второто полувреме Англия започна много активно и дори тресна греда.

С това обаче се изчерпа шансът им, който пък се усмихна на тактически перфектните германци. С няколко образцови контраатаки те вкараха два гола чрез Томас Мюлер и можеха да вкарат още толкова.