На предстоящата сесия на ОбС, която ще се проведе в четвъртък, ще бъде обсъдена информация за осигуряване безопасността на движение в община Ботевград. Според отчета на КАТ, от началото на годината на територията на общината са регистрирани 150 броя ПТП-та. 10 от пътните инциденти са тежки, при тях са ранени 9 човека, а 1 е загинал. По Закона за движения по пътищата са съставени 1024 акта. В сравнение със същия период на миналата година броят на пътните произшествия е намалял с 57. За първото тримесечие на 2009 година са регистрирани 12 тежки ПТП-та, при които са ранени 13 човека, а 2-ма са загинали. Съставени са 1299 акта за нарушения на пътя, сочи статистиката на КАТ при РУП – Ботевград.

За осигуряване на безопасността на движение, общината предприема редица мерки, като асфалтиране на пътища, поставяне на “спящи полицаи”, подмяна на изгорелите улични лампи.

О тази година ще се съставят констативни протоколи за състоянието на пътищита в районите, в които ще се извършва дърводобив. Целта на тази мярка е да няма оспорване от фирмите, че са причинили щети на пътната настилка.    

Полицията, от своя страна, осигурява патрул на участъци с концетрирани случаи на ПТП-та. Ежедневно се осигурява и присъствие на полицейски служители в районите със струпване на деца. Налице е обаче тревожна тенденция за нарастване на броя на непълнолетни и малолетни да управляват мотопеди без да са правоспособни, и то със знанието и одобрението на родителите им, е посочено още в информацията на полицията.