След близо четиричасови дебати и явно гласуване 11-ата Градска конференция на столичната организация на БСП избра Георги Кадиев за кандидат на партията за кмет на Столична община на местните избори през следващата година.

Кандидатурата беше одобрена със 127 гласа „за" от общ кворум от 133 делегати. „Против" гласува само един, а въздържалите се бяха 5.

Ето първия коментар на Кадиев:

Г-н Кадиев, как определяте шансовете си след една загуба на местни избори и след резултата в Габрово?

Загубата на местни избори не ме притеснява, никак даже. Мисля, че научих много неща. Хората ме опознаха. Това, което се случи в Габрово малко повече ме притеснява. Там имаме много силен отлив на гласове от ГЕРБ - приблизително 9000 гласа по-малко отколкото при парламентарните избори през 2009 г. В същото време тези гласове не отиват към други партии, не отиват и към БСП - БСП също губи 3400 гласа приблизително, което за мен означава, че недоволството, резкият срив на ГЕРБ не се пренасочва към други партии, отива към хора, които не желаят да гласуват. Голямата задача на всеки един кандидат за кмет оттук нататък във всяко едно населено място е всъщност на първо място да мотивира хората да гласуват, да разберат, че изборът за кмет за тях е нещо, което е от ежедневно значение поради факта, че ежедневно се сблъскват с проблемите в този град.

Какво имахте предвид като казахте, че втора загуба е край на политическата ви кариера?

Никой не иска да се превръща в символ на загубени избори. Една евентуална загуба би означавало, че аз просто не умея да печеля доверието на хората, при което е нормално да се оттегля в друга посока.

Кандидатът на ГЕРБ Николай Сираков спечели частичните кметски избори в Габрово на 19 юни. За досегашния зам.-кмет по културата и образованието гласуваха 57,38% или 9330 души, сочат резултатите от данните на Общинската избирателна комисия. Втори с 16,51% или 2648 гласа бе кандидатът на БСП Николай Григоров. Изборите в Габрово преминаха при ниска избирателна активност. Едва 17 000 души от общо 64 791 габровци упражниха правото си на глас.