Отборът на Аржентина спечели с 3:1 срещу Мексико в осминафинален мач от програмата на Мондиал 2010 и продължава на четвъртфинал, където ще играе с Германия.

Отборите се "захапаха" още от първите минути, но особено напрегнато беше в деветата, когато първо удар на Карлос Салсидо в гредата за малко не огорчи заспалия вратар на Аржентина, а секунди след това шут на Андрес Гуардадо като по чудо не намери вратата на Серхио Ромеро.

 Течеше 26-ата минута на мача, когато след добра намеса на Оскар Перес топката отиде у Меси. Лео пусна пас напред към намиращият се на повече от метър в засада Карлос Тевес, който невъзмутимо вкара с глава.

Страничният рефер Стефано Яролди не реагира и голът беше зачетен - 1:0 за Аржентина. Мексиканците се опитаха да протестират, но усилията им останаха без резултат. Историята придоби комични размери, тъй като на таблото на стадиона ситуацията беше повторена, но въпреки че разбра грешката си съдията Розети не пожела да я поправи.

Голът разстрои играта на "ацтеките" и това пролича в 33-ата минута, когато Рикардо Осорио направи ужасяваща грешка пред вратата, топката попадна в Гонсало Игуаин, който без да се бави удвои резултата - 2:0.

В следващите минути двата тима си размениха по един добър удар в очертанията, но двамата вратари бяха на висота.

Напрежението, предизвикано от безобразното съдийство ескалира секунди след края на полувремето, когато футболисти от двата тима и хора от щабовете се сбиха зад резервната скамейка на Аржентина. Ситуацията обаче беше бързо овладяна и играчите се прибраха в съблекалните.

В 52-ата минута всичко в този мач беше решено с трети гол във вратата на Мексико. След съдийската аванта и подаръка от съперника, сега беше ред да бъде сътворено нещо наистина класно и красиво и с това се зае Карлос Тевес. Той се измъкна от защитник и без подготовка шутира от повече от 25 метра, а топката се оплете в горния ляв ъгъл на вратата на Оскар Перес - 3:0.

В следващите пет минути ошашавената отбрана на Мексико допусна нови две фрапиращи грешки, които като по чудо не доведоха нещата до по-голям техен пасив.

След това обаче последваха силни минути за северноамериканците. Мощен техен удар отдалеч беше изваден в корнер от стража на Аржентина Ромеро, а малко след това удар с глава на Барера мина на сантиметри в аут.

В 70-ата минута пък след удар на Салсидо, "гаучосите" избиха топката от самата голлиния.

Натискът на "ацтеките" даде резултат в 71-ата минута. Хавиер Ернандес получи топката на дъгата на наказателното поле, излъга Демикелис, навлезе в полето и със смразяващ удар в близкия ъгъл върна надеждите на Мексико - 1:3.

До края мачът се превърна в тактическа битка, изцяло контролирана от аржентинците. С умели смени Диего Марадона засили халфовата си линия, която отдалеч спираше мексиканските набези.

В крайна сметка Аржентина спечели с 3:1 и продължава на четвъртфинал, където от няколко часа я чака Германия. Дрвете селекции ще повторят мача от същата фаза през 2006 година, когато след дузпи триумфираха европейците.

Мексико пък отново не успя да премине в по-висока фаза от осминафинала на Мондиал, на който не е домакин. Днешното отпадане е пето поред на това ниво за тях.
-----
Аржентина - Мексико 3:1

Голмайстор: 1:0 Карлос Тевес 26 минута, 2:0 Гонсало Игуаин 33 минута, 3:0 Карлос Тевес 52 минута, 3:1 Хавиер Ернандес 71 мин

Ст. "Сокър Сити", Йоханесбург

Съдия: Роберто Розети (Италия)
Жълт картон: Рафаел Маркес (Мексико) 28 мин

Аржентина: Серхио Ромеро, Николас Отаменди, Мартин Демикелис, Николас Бурдисо, Габриел Хайнце, Макси Родригес (87, Хавиер Пасторе), Анхел ди Мария (77, Йонас Гутиерес), Лионел Меси, Гонсало Игуаин, Карлос Тевес (69, Хуан Верон)

Мексико: Оскар Перес, Рикардо Осорио, Франсиско Родригес, Рафаел Маркес, Карлос Салсидо, Ефеаин Хуарес, Жерардо Торадо, Андрес Гуардадо (62, Гилермо Франко), Джовани дос Сантос, Адолфо Баутиста (46, Пабло Барера), Хавиер Ернандес