Еврошампионът Испания се класира на полуфинал на световно първенство за първи път в историята си, след като се наложи с 1:0 над Парагвай в драматичен мач. Единственият гол в мача бе реализиран от Давид Вия, а двата отбора пропуснаха по една дузпа.

Вия донесе победата на тима си в 83-ата минута, като това бе петото му попадение от началото на световното първенство. Новото попълнение на Барселона бе точен при добавката на удар на Педро Родригес, който уцели гредата на вратата на Парагвай след чудесен извеждащ пас на Иниеста. Шутът на Вия също се отби от двата странични стълба преди да врезе във вратата.
Това бе гол № 43 за Давид Вия за националния отбор, той е само на едно попадение от голмайстор № 1 на Испания Раул, който има  44. Вия става и първият испански национал, вкарал голове в 4 поредни мача на световно първенство. Той е първият футболист реализирал попадение в 4 последователни мача на един мондиал след Роналдо и Ривалдо, които сториха това през 2002 г.
25 минути по-рано се разигра истинска драма на терена на “Елис Парк” в Йоханесбург, като и двата тима пропуснаха по една дузпа. Парагвай получи наказателен удар заради задържане с ръце на Жерар Пике на Оскар Кардосо, но ударът на нападателя на “гуараните” бе спасен от Икер Касияс.
Две минути по-късно Давид Вия бе съборен в наказателното поле от Антолин Алкарас. Шаби Алонсо бе точен от бялата точка, но съдията Карлос Батрес назначи повторно изпълнение. Този път ударът на Шаби бе спасен от Хусто Вияр. При добавката имаше греда, а испанците претендираха за нова дузпа заради фаул на Вияр срещу Фабрегас.
На полуфиналите Испания ще се изправи срещу Германия, след като по-рано днес “маншафта” разби Аржентина с 4:0. Двубоят в сряда (7 юли) от 21:30 часа и ще бъде повторение на финала на европейското първенство през 2008 г