Около 2000 лева на месец печелят децата, просещи по столичните улици и кръстовища, разказа за Дарик Минка Владимирова, директор на общинската дирекция Социални дейности. По думите й над 80 процента от тях са от ромски произход и същият процент идват от провинцията, за да изкарват пари за родителите си или свои близки, които ги принуждават да стоят на улицата. През последните три месеца мобилният екип към Столичната община е прибрал над 130 просещи деца. Най-малкото самостоятелно просещо дете е било на 3 години.

Голяма част от просещите деца са малолетни и са били изкарвани на улицата принудително, разказа Минка Владимирова: „Те ясно осъзнават, че това е дейност, която не е нормално да бъде извършвана от дете, но по един или друг начин те са израснали в тази среда. Някои от тях дори го приемат за нормално, но в много малко случаи. В повечето случаи децата не искат да бъдат на улицата, но са принуждавани".

Най-доходните места за просещите деца са булевардите „Витоша" и „Христо Ботев", кръстовището до ректората на Софийския университет, подлеза на Ариана, разказа ръководителят на мобилния екип Златка Петкова. По думите й прибраните деца се настаняват в кризисен център или в социална институция, но не успяват да се интегрират: „Те не желаят да бъдат в кризисния център, търсят си средата - улицата - и бягат. Родителите са уведомени. Имаме включително и направление с майката - тя не желае да дойде".

Сред прибраните деца има криминално проявени, извършвали кражби, както и проституирали. Проектът на общината ще продължи, докато броят на просещите деца бъде максимално намален.

Продължава социалната работа за деца на улицата, реализирана в сътрудничество със Столична община, МВР и Регионална дирекция „Социално подпомагане". За периода 18 март до 27 юни са идентифицирани 336 случая, от които 177 пълнолетни лица.  Установени са 159 случаи на деца, от тях 68 деца са непълнолетни и 91 деца са малолетни. От органите на МВР са съставени 91 предупредителни протокола на пълнолетни лица, склонявали деца към просия, 37 констативни протокола, 27 акта по Наредба № 1 за обществения ред на Столична община, за три лица е сезирана Прокуратурата, тъй като са задържани за трети път, издадени са пет заповеди за задържани деца за 24 часа.