Отборът на Бразилия постигна класически успех с 3:0 над Чили на 1/8 финала на световното първенство и така си осигури участие на 1/4 финал на турнира. "Кариоките" не бяха особено затруднени от своя съперник, който игра без няколко основни фигури в състава си. "Селесао" без проблем отбеляза три попадения дело на Жуан в 35-ата, Луиш Фабиано в 38-ата и Робиньо в 58-ата минута и не остави съмнения в по-голямата си класа. Така и при третото участие на Чили в елиминационната фаза на световни първенства, отново Бразилия се оказа черната котка и спря похода на тима.

"Селесао" доминираше от началните минути на мача и първо в 4-ата минута Фабиано направи  хубав пробив, но ударът му не бе особено точен, а в 8-ата минута Жилберто Силва отправи страхотен далечен изстрел, но вратарят Браво спаси виртуозно. В същото време Чили опита два далечни удара дело на Суасо и Хара, но не особено точни.

Темпото на игра не бе особено високо и по всичко изглеждаше, че полувремето може да завърши и без попадения, но в 35-ата минута след едно центриране от корнер на Майкон, Бразилия нанесе своя удар и Жуан с глава откри резултата. Само три минути по-късно отлична комбинация между Кака и Фабиано изведе нападателя на Севиля на стрелкова позиция, той финтира вратаря и мушна за втори път топката във вратата на Чили. Така "кариоките" набързо взеха комфортна преднина и се прибраха доволни на почивката.

В началото на второто полувреме Чили опита натиск, но без особено да застраши вратата на Сезар. В 58-ата минута обаче Рамирес открадна една топка в средата на терена, напредна необезпокояван и подаде на Робиньо, който отбеляза трети гол и окончателно уби интригата в мача. В 73-ата минута отново Робиньо можеше да вкара нов гол, но ударът му мина покрай вратата.

Все пак чилийците не се отказаха да търсят поне почетен гол и в 75-ата минта Суасо пропусна чудесна възможност, след като хитро се освободи от защитник в наказателното поле, но не успя да прати топката в мрежата. В 85-ата минута и Бусежур отправи хубав удар, но и той не порази вратата на Жулио Сезар. Така срещата завърши с класическа победа на Бразилия и петкратните световни шампиони продължават на 1/4 финал, където ще срещнат тима на Холандия.