В Бюрото по труда бяха подписани първите три договора по схема “Отново на работа” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Томица Томова, Петранка Вълкова и Галина Михайлова са одобрени да работят като детегледачки. Те преминаха специален петдневен курс на обучение към Регионална дирекция “Социално подпомагане” и получиха сертификати. 
“Смятам, че схемата е изключително полезна, защото дава едновременно две възможности – на майките да се върнат на работа и на безработни лица да започнат работа. Доволна съм от обучението в София. Специалистите, които ни обучаваха, са много добри. Научихме от тях как да се справяме в бъдещата ни работа като детегледачи”, каза пред наш репортер Томица Томова. Тя ще отглежда внучето си и ще получава заплата. В същото време снаха й ще може да се върне на работа, за да получава по-високо възнаграждение.
Галина Михайлова също ще гледа внучето си по схемата “Отново на работа”. Петранка Вълкова от Етрополе ще се грижи за детето на свои близки.
Безработните лица се наемат на длъжност “детегледач” на трудов договор за срок не по-малък от 3 месеца и не по-голям от 24 месеца, като през периода си на заетост получават средства в размер на минималната работна заплата.
Схемата “Отново на работа” е отворена до края на септември 2012 год.. По нея могат да кандидатстват родители, отговарящи на определени условия, и безработни лица, които искат да работят като детегледачи.