Парагвай записа златни букви във футболната си история, след като се класира за първи път на 1/4 финал на световно първенство. "Гуараните" извъртяха Япония след продължения и дузпи 0:0 (5:3).

В грешник за самураите на стадион Стадион "Лофтус Версфелд" в Претория се превърна Юичи Комано, който натресе горната греда при своето изпълнение. Точни от бялата точка за Парагвай бяха Едгар Барето, Лукас Бариос, Кристиян Риверос, Нелсон Валдес и Оскар Кардосо. За Япония вкараха Ясухито Ендо, Макото Хасебе и Кейсуке Хонда.

"Гуараните" чакат на четвъртфиналите на Мондиала в ЮАР победителя от срещата Испания - Португалия. Парагвай бе на крачка от преминаване на 1/8-финалите още през 1998 и 2002 г. В първия случай обаче домакинът Франция ги би с 1:0 след продължения, а при втория резултатът се повтори срещу Германия с късен гол. Сега обаче те са на 1/4 финал.

Южноамериканците изравниха национален рекорд за най-дълга серия без загуба на световно. В момента "Гуараните" са непобедени в 4 мача, рекордът също е 4 срещи в периода 1958 - 1986 г.


Япония за втори път отпада на 1/8 финал и така Азия остана без представител в ЮАР. Без съмнение това бе най-скучният сблъсък от досегашните осминафинали, като в него липсваха головите положения и импровизацията.

Двата състава бяха заложили на физика, здрави сблъсъци и безобидни центрирания. Като цяло може да се каже, че южноамериканците надхитриха азиатците, но на 1/4 финалите ще трябва да се изправят срещу испанци или португалци.

Японците започнаха ударно мача и още в началото нанесоха два снаряда по посока вратата на Парагвай. Още в първата минута Окубо шутира, но топката профуча в страни от вратата на "гуараните". Последва и тупалка на Комано, но "Джабулани" излезе в аут.

Постепенно пюжноамериканците успяха да живнат и да изнесат играта пред вратата на азиатците. В 7-ата минута парагвайците можеха да вкарат, но Бенитес и Риверос вместо да чукнат топката в мрежата, те се сблъскаха и изпуснаха.

Малко по-късно Бариос получи пас между Абе и Наказава, нахлу в малкото наказателно поле на Япония, последва шут, но вратарят на Япония Кавашима показа невероятен рефлекс и спаси.

Последва греда за японците. Мацуи напредна и от 25 метра нанесе страховит шут, но топката се удари в горната греда на Парагвай. Южноамериканците се стреснаха и натиснаха съперника си, но Роке Санта Крус изпусна да вкара в 29-ата минута.

Тогава след центриране от ъглов удар топката попадна в Крус, който от пет метра не успя да вкара и стреля в аут. След това положение играта избледня и двата отбора сериозно се захапаха в средата на терена.

Едва към края на полувремето японците натиснаха и можеха да вкарат. Тогава Хонда получи топката на дъгата на наказателното поле и мигновенно шутира с левия крак, но "Джабулани" премина до дясната греда на Парагвай.

Второто полувреме започна с положение за Парагвай. Ортигоса се освободи от защитата на азиатците, напредна мощно в наказателното поле, но там бе блокиран от защитник на Япония.

В 55-ата минута Нагатомо стреля от около 25 метра, топката рикошира от крака на Боне, но Вияр не се заблуди и спаси. Малко по-късно Бенитес се озова на чиста позиция, но се засуети твърде много и Наказава със сетни усилия му отне топката.

Това бяха силните минути за Парагвай, но последва и пропуск на Риверос. Отговорът на Япония бе удар с глава на Танака, но в аут. Това бяха и най-интересните неща, които се случиха за второто полувреме.

До края на редовното време японците владееха инициативата, натискаха, но залагаха основно на центрирания, които се оказаха лесна плячка за "гуараните". Така се стигна до продължения.

Южноамериканците започнаха атакуващо допълнителното време и бяха близо до попадението. В 98-ата минута Нелсон Валдес навърза защитата на Япония, озова се сам срещу Ейжи Кавашима, но стреля в тялото му.

Последва заучено изпълнение на пряк свободен удар от страна на Япония, но центрирането на Хонда излезе в аут.

През второто продължение отново Валдес можеше да вкара, но стреля право в ръцете на Кавашима. Постепенно двата отбора заложиха на сигурните разигравания в центъра на терена и изчакваха дузпите. При наказателните удари по-здрави нерви показаха южноамериканците и те вече са на 1/4 финал.