Лекарите от ботевградската болница подкрепят протеста в защита правата на пациентите, който се проведе днес на площад “Независимост” пред Министерския съвет.
“Солидарни сме с исканията на Федерация Български пациентски форум, организатор на протеста. Не бяхме в София, защото нямаше създадена организация от страна на съсловната организация Български лекарски съюз, която не си върши работата така, както трябва. Ефект от протеста ще има само тогава, когато лекари и пациенти се обединят и блокират България”, каза пред наш репортер управителят на ботевградската болница д-р Филип Филев. За пореден път той изрази мнение, че болниците не трябва да имат делегирани бюджети. “Чрез делегираните бюджети се нарушава правото на пациентите да избират къде да се лекуват. Парите трябва да следват пациента, каза пред наш репортер управителят на МБАЛ – Ботевград д-р Филип Филев. –Не мога да приема за нормално, че при изчерпване на определения лимит трябва да изпращаме пациентите в други болници. Ако свършат лимитите и на болниците в София, тогава какво ще правим!? Ще  изпращаме ботевградските родилки да раждат в силистренската или някоя друга болница в страната. А каде ще изпратим пациент, който е пред спукване на апендицит?! На тези въпроси никой не ми дава адекватен отговор до този момент.”, допълни д-р Филев.
Според него въпросът с кадровото обезпечаване на болниците също стои на дневен ред. “В момента има изтичане на медицински кадри от България. Разбираемо е защо лекарите и медицинските сестри напускат България. След някоя друга година няма да има кой да работи в болничната помощ, защото заплащането е много ниско”, каза още управителят на МБАЛ. Той не скри опасенията си, че липсата на кадри и амортизираната апаратура ще доведат до закриване на отделението по хемодиализа в Ботевград, и то още в края на тази година. Според доктор Филев проблемът с обезпечаването на кадри може да се разреши, като се даде възможност на болниците, които се намират на близки разстояния една от друга, да се консулидират, тоест да обменят кадри помежду си.