На днешния си професионален празник работещите в ботевградската болница се присъединиха към националния протест  на лекарите от частните и  общинските болници.  На входните врати на болницата и на отделенията са поставени плакати. Причината за демонстрацията е новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Смяната е част от реформата на здравното министерство в НЗОК.  Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения.
„Болницата в Ботеград месечно изработва  между 230 и 250 000 лева, а касата ще ни плаща 170 000 лв. Правете сметка – това са 50-60 хиляди лева месечно под това, което ние сме изработили – коментира управителят на болницата д-р  Филип Филев. – Първият ми въпрос е дали тези пари ще ни бъдат плащани въобще или няма? Съгласно новата методика явно няма да ги плащат!
Втори въпрос – как да се самоиздържа болницата тогава, когато някой намалява с 20-25% бюджета й?
Трето – може ли болницата да е търговско дружество, а някой да я превръща в бюджетно предприятие? Ние нали сме търговски дружества – каквото си изкараме, това да получим?” – допълни той.
Това е поредният професионален празник, на който медиците в Ботевград протестират. Досега обаче към техния протест не са се  присъединявали  пациентите и гражданите на общината.
„Ние, лекарите, за пореден път протестираме заради пациентите. Те обаче  ни оставят сами, не ни  подкрепят. Ако това безхаберие на пациентите продължава, Ботевград ще остане без болница” – категоричен е д-р Филип Филев.