Целият екип на МБАЛ – Ботевград подкрепи протеста на лекарите от доболничната помощ. В 12.30 часа медицинският и административният персонал на лечебното заведение прекратиха работа, за да изразят солидарността си към своите колеги.

“Единствено при изработване на бюджета на НЗОК се предвижда излишък. За миналата година той е около 700 000 000 лева, а за тази – около 850 000 000 лева. Аз питам къде отиват тези пари и защо не се превеждат за здравеопазване? Плашат ни с проверки и оставки. Първо да си платят, а след това да заповядат на проверка. Другото, което искам да кажа, е, че незаменими хора няма. Смятам, че е абсолютно безобразие е да не се превеждат навреме парите на лекарите и болниците, да не се спазва рамковия договор. Не само личните лекари трябва да протестират, а и специализираните практики, тъй като и на тях НЗОК дължи пари от януари. Според мен цялата медицинска общност трябва да се вдигне накрак. Населението също”, каза д-р Филев по време на протестния митинг във фоайето на болницата. Управителят на лечебното заведение заяви още, че Българският лекарски съюз трябва да организира и стои начело на протестните действия на лекарите, а не да "догонва събитията".

“Лъжа е, че общинските болници нямат право да кандидатстват за евро пари през първото шестмесечие на годината. В тази връзка e направeно допитване до Брюксел. Оттам са категорични, че подобни ограничения няма”, каза още д-р Филев по време на митинга.