Йордан Лечков очаква "А" група да фалира. Борислав Михайлов иска банкови гаранции от втория ешелон, че тези, които почнат първенството в него, ще могат и да го завършат. В Миньор изравниха заплатите на всички, за да са или еднакво сити, или еднакво гладни, ако ножът опре о кокала. Дунав (Рс) чака на един МОЛ, за да разбере от "Б" или от "Г" група ще стартира. Тодор Батков говори за рестрикция, а в Надежда влачат задължения отпреди 6 месеца. В Пирин 14 собственици не могат да съберат 28 хиляди лева, за да си платят наема на стадиона. Трагедия ли? Не, реалност!


Уви, клубният ни футбол не иска да прибегне до единствената спасителна крачка за него - реаматьоризацията. От къде на къде България ще има най-много професионални футболисти на активнотрудова глава от населението в ЕС!?


И от къде на къде някои от тях ще вземат по 10-15 хиляди лева,
когато реално не изкарват нищо, с което да връщат поне стотинки в клубната каса. Футболът ни вече няма моралното право да се опитва да е някаква друга, вип класа на трудовото общество. Затова е повече от спешно да вземем шведския, швейцарския или който искате там модел, където професионалният статут на клубовете не е задължителен, а пожелателен. Стига да има с какво да подкрепят този статут.


Това първенство ни очаква страхотен дубой - Академик (Сф) срещу Калиакра (Каварна). На терена ще излязат 22-ма (полу)анонимници, които общо получават над 50 000 лева на месец. Ще ги гледат 9 души в Перник, където ще домакинства професионалният студентски отбор (ама че идиотия - б.р.). Мача ще го обслужват четирима съдии, делегат и реферски наблюдател за общо 10 бона, жандарми ще охраняват ритнитопковците и 9-те фенове за хонорар от 3000 лв., линейка и пожарна пък трябва да дежурят, защото това е професионален футбол. И покрай тази професионална проява ще се пръснат над 65 000 лв. за футболисти, които са познати само на собствените си майки!


Това е наистина малоумен пир по време на чумата, която мори Европа под формата на финансова криза.


Ето затова българският футбол се нуждае от спешна реаматьоризация. Академик иска "А" група? Да влиза, ама да се знае, че това е наистина Академик на студенти, които в свободното си време ритат. Такива, каквито бяха и Мишо Вълчев, и Христо Денчев, подсилили навремето най-знаменития отбор на Левски направо от университетските банки. Тогава пак ще има полза от такъв Академик, а не като сега отбор, където Владо Манчев и Прасковата да трупат точки за пенсия. Спартак (Вн) няма пари - никой тогава няма да го задължава да е професионален клуб. Трима играчи ще се занимават в корабостроителницата, двама ще са спасители, трима - пикола, и така. Ако покажат качества, ако станат футболисти, които един ден клубът може да продаде - веднага ще подпишат професионален договор. Президентът пък ще е на обществени начала, а не сводник.
Спомням си гостуването на Литекс в Халмстад преди 12 години. Тогава един неизвестен по онова време футболист - Фреди Люнберг, пристигна за тренировката преди мача по
униформата, която носеше като младши общински работник
След това този човек стана един от най-големите футболисти на Швеция. От къде на къде щом в най-уредената страна в света футболист не е професия, в най-ненормалната държава в Европа - България, футболист ще е професия? Дори и синдикатът организира камп за безработни футболисти, които да не губели качества. Че те никога не са имали, щом в момента са безработни!


В БФС най-добре знаят колко ще помогне на професионализма реаматьоризацията на "А" група. Не кой и да е, а самият президент Борислав Михайлов бършеше прах и подреждаше книгите в отдел "Спортна пропаганда", когато Партията му забрани да играе футбол. Тогава Боби работеше до обяд, а след обяд тренираше. И когато след това отрезвяване застана отново на вратата на Левски, я бранеше така, че да не се върне пак в "Спортна пропаганда". Друг пример - Калоян Караджинов. Това момче лееше бетон на вилата на един баровец и играеше за Бобов дол. Така играеше, че стигна чак до националния отбор. Просто защото знае какво е глад и когато захапе професионалния договор, се държи и на терена, и извън него наистина като професионалист. Не го ли направи, ще трябва да се върне при аматьорите. И при бетоновоза.


Сигурен съм, че ако Тодор Батков не бе направил Хичо млад милионер, а му беше отделил работно място в "М-Тел", където Ники да работи, когато не тренира, от него нямаше да излезе подобно леке, което да провали кариерата си в отбор, кръстен на паша. Когато на 19 години всяка седмица се разписваш за по 1000 лв., а на края на месеца за 5000, ти ставаш професионалист. Професионалист в девалвирането. Така както сега футболът ни девалвира дотам, че самият му вицепрезидент очаква неговия окончателен фалит. Единственото хубаво в цялата работа е, че като фалира "А" група, ще дойдат аматьорите да я спасят.

SPORTLINE.BG

ВЛАДИМИР ЗАРКОВ