Отново има проблем с ваксините за бебетата - този път в цялата страна липсва ваксината срещу Хепатит В. Тя се поставя три пъти. Задължителният имунизационен календар предвижда първата ваксина да се слага още в родилния дом, втората - месец след раждането и третата - на 6-месечна възраст.

Производствени проблеми са причината да има проблем с доставката на тази ваксина. Фирмата, която има договор за доставка, не може да го изпълни и затова още в сряда Министерството на здравеопазването ще обяви нова обществена поръчка за ваксината. Това съобщи за Дарик главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

Той уточни, че в страната има достатъчно количество от ваксината, която да се постави поне на всички новородени бебета, но това ще е за сметка на втората и третата доза.

"Консултантите по епидемиология и педиатрия твърдят, че имунизацията между първата и втората доза може да се отложи с 4 месеца, а тази - между втора и трета доза - с 17 месеца", заяви д-р Тенев.

Новата обществена поръчка ще приключи след месец, след което ще се поднови имунизацията.

"Това няма да бъде фатално за децата, няма да се отрази върху изграждането на имунитета им, но ще създаде неудобство и на родителите, и на общопрактикуващите лекари, но вината не е на МЗ, а на фирмата, която трябваше да достави ваксините. Количеството, с което разполагаме в РИОКОЗ, е 12 900 дози, което за нашите разчети ще стигне за 2 месеца", обяви д-р Тенчо Тенев.