За трета поредна година БЧК ще раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програма, финансирана от Европейския съюз и прилагана от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция. Програмата се реализира и със съдействието на местните власти и РИОКОЗ

Продуктите ще се раздават на три транша, като право да ги получат имат около 260 000 уязвими граждани, подпомагани с енергийни помощи от държавата през отоплителния сезон 2009/2010 година. Списъците с правоимащите лица са предоставени на БЧК от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Първият транш е от 19 юли до 6 август 2010 г. В този период, всички бенефициенти, включени в списъците на АСП, ще получат по 6 кг ориз, 1 кг захар, 1,2 кг кус-кус, 1 кг спагети и 0,400 кг обикновени бисквити.

В Ботевград помощите ще се раздават от 21 юли до 6 август в сградата на СБА. От 28 юли до 6 август ще се раздават продукти в Правец и Етрополе. Общо 2200 жители на трите общини имат право на помощи. От тях 1131 са от Ботевград, 567 – от Правец и 502 – от Етрополе, съобщи Диана Андреева, главен специалист към Областен съвет – София на БЧК. Тя напомня на гражданите, че трябва да си носят торби при получаване на помощите.

През втория и третия транш към изброените храни ще бъде добавено и брашно. Вторият транш ще се реализира от 23 август до 8 септември 2010 г., а третият от 18 октомври до 12 ноември 2010 г.
Раздаването ще се извършва от щатни служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособени за целта помещения, като всеки правоимащ бенефициент ще получава хранителните продукти срещу подпис.

След приключване на програмата, нераздадените продукти ще бъдат предоставени, по списък, одобрен от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, на държавни и общински социални и здравни заведения в цялата страна.