МВР ще продължи да охранява поне до края на годината четирите културни обекта, за които се оказа, че са извадени от списъка с обекти, които се пазят от служители на министерството. Това увери ресорният министър Цветан Цветанов, който извънредно се срещна за разговор по темата с колегата си Вежди Рашидов. Националният исторически музей, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Училищният комплекс по култура и паметника на връх Шипка няма да останат без охрана, категоричен беше Цветанов. Тепърва ще се дискутира обаче как да се реши въпросът за в бъдеще, за да не се товари бюджетът на вътрешното ведомство.

В началото на годината Министерски съвет е приел постановление, с което намалява броя на стратегическите обекти от национално значение, които се охраняват от МВР, от 61 на 16. От списъка отпадат такива обекти, за които не е ясно защо въобще са били в него. Решава се обаче МВР да спре да пази безплатно и Националния исторически музей, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Училищния комплекс по култура и паметника на връх Шипка. Идеята е разходите по охраната им да се поемат от Министерство на културата като то сключва договори с полицията или с частни охранителни фирми. Заради силно намаления си бюджет обаче културното ведомство сега не може да поеме този разход. Ето защо министър Цветанов обеща да помогне в това отношение на колегата си Рашидов.

Цветан Цветанов: Сами разбирате, че не можем на всеки един исторически паметник да поставим по един полицай. Има и общински охранителни фирми, местната власт може да сключва договори и с други охранителни фирми. Ние, разбира се, ще подпомагаме дейността, но активно ще работят и областните управители, местната власт.

Вежди Рашидов: Надявам се, че при новия бюджет ще търсим нови подходи, нови начини, защото тези четири обекта не са единствените, които трябва да опазваме. Както каза и министър Цветанов, ще бъде направена една работна група, която внимателно ще прегледа кои са много важните обекти в държавата, които трябва да бъдат охранявани.