След областното съвещание на 19 юли с участието на министър Анна-Мария Борисова, във вторник кметът на общината инж.Богомил Георгиев свика работно съвещание в Общинска администрация, в което бяха съобщени подробности около тази среща и най-вече за бъдещето на нашата болница. В работата му взеха участие председателят на Общинския съвет д-р Цено Глогов, д-р Георги Канзов, специалисти от Общинска администрация и представители на местните медии.
Освен кметът и д-р Георги Канзов също изказа категоричното си мнение за състоянието и развитието на болницата и за това, че тя не само остава, но и ще продължи да се развива за бъдеще.
Обобщени, изводите от работното съвещание относно статута на МБАЛ „Проф.д-р Александър Герчев” Етрополе се свеждат до следното:  
Болницата ни е включена в Националната здравна каса за следващите 3 години. Тя е една от четирите най-големи болници в Софийска област, заедно с тези в Ботевград, Самоков и Ихтиман. В Етрополе ще има болница за активно лечение през следващите три години. Водят се преговори и се обсъжда проект, нашата болница и още две - ІІ и V-та в София да бъдат три клиники по интензивна рехабилитация и лечение. Те ще бъдат водещи клиники и ще работят по европейски и израелски модели, като ще бъдат финансирани от държавата.
Към тях ще има и център за обучение на кадри, като нашата ще се превърне във водеща обучителна клиника по проблемите на активната  рехабилитация  и интензивна кенезитерапия. Тенденцията е етрополската да се превърне в качествена болница и да изнася качествена здравна услуга извън рамките на общината.
Така болницата не само ще я има, но и ще се развива в бъдеще.