"Всичко коз" се казва поредната операция на МВР, която се провежда в момента. Тя е насочена към разкриване на данъчни престъпления.

До момента са задържани 10 члена на организирана престъпна група, сред които и организаторът на групата - 47 годишен мъж с инициали В.К. от Варна.

Между арестуваните са и двама данъчни служители. Те са от приходните служби в Русе и Пловдив.
Инспекторите вече са отстранени от длъжност, а до два дни ще бъдат дисциплинарно уволнени.

Операцията е извършена на 28 адреса на територията на София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас.

Според разследването до момента групата е действала в продължение на две години, за които са нанесени щети на държавния бюджет за около 250 млн. лева. Разследването от органите е започнало през есента на миналата година.

Основните злоупотреби са правени със строителна арматура, скрап, хранителни стоки и компютри.

Изяснено

е, че групата практикувала две познати в Европа данъчни схеми, при които се използват фирми „бушони" и фирми „липсващи търговци".

При първия случай посредством пълномощници се декларират несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларират съответните доставки.

Тези дружества - „ липсващи търговци" нямат необходимия ресурс за обезпечаване на търговска дейност.

Втората схема действала по следните стъпки - използват се неистински документи при доставки в рамките на ЕС и вътре общностни придобивки, предимно на строителни железа и скрап - чрез чуждестранни дружества в Румъния и Унгария, регистрирани на името на български граждани с цел избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В случаите, при които НАП се намесвала, за да предотврати щетите, нанасяни от групата, действащите към съответния момент фирми са „продавани" на осъждани, малоимотни или неграмотни граждани, които не били запознати и изобщо не са имали отношение както към счетоводната документация на дружествата, така и по отношение на управлението им.

Двама данъчни служители са предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, като предоставяли „професионални" съвети за извършване на престъпната дейност.

Членовете на групата придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, а също и скъпи автомобили и две яхти, плаващи под чужд флаг.
У един от групата е намерена сумата от 40 хил. лева, за които е обяснено че са „джобни пари"