Към късната есен ще са готови областните здравни карти. Това каза министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова при гласуването на промените в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Сега се работи по здравеопазването през следващата година и когато се приема бюджета за здравеопазване за 2011 г., ще се имат предвид новите структури, коментира министърът.
По повод критиките за закриване на диспансери, Борисова каза: „Никъде по света няма диспансери”. Тя обясни, че в България ще има няколко онкологични диспансера и те ще се наричат специализирани болници по онкология. По думите й няма смисъл да се плаща за издръжката на малките диспансери. Има диспансери с по 30 легла и 63 служители, коментира Борисова. Имало и кожен диспансер с 10 легла и 7-8 администратора. Това нормално ли е, попита министърът.
Психодиспансерите няма да бъдат пипнати, заяви Борисова. Големите ще са психиатрични болници, а малките – центрове за психично здраве. Финансирането ще бъде както досега. Държавата е имала ангажимент досега и ще го има и за в бъдеще, каза още министърът. Новите структури ще имат право да сключват договори с НЗОК. Никой няма да остане недофинансиран, каза Борисова.

Другата новост е, че към медицинските центрове, денталните центрове, медико-дентални центрове и диагностично-консултативните центрове ще могат да се откриват до 10 легла за наблюдение и лечение до 48 часа.