Георги Колев е новият председател на Софийския градски съд (СГС). Той бе избран на поста от Висшия съдебен съвет (ВСС) след балотаж, с минимално необходимото мнозинство за това от 13 гласа. Досегашният председател на съда Светлин Михайлов получи само пет гласа. В съдебната система кадрува един приятелски кръг от членове на ВСС и други високопоставен юристи, които от години плетат пъзела, заяви председателят на Върховният административен съд (ВАС) Константин Пенчев по време на дискусията преди гласуването.

„Аз искам този избор да се провали, защото Светлин Михайлов не става и защото хората не вярват, че ние можем да сме обективни и че ние кадруваме" - това заяви Константин Пенчев. Той каза, че за последните пет години мандатът на Светлин Михайлов не е бил успешен, че той следи от 30 години този съд и никога не е имало толкова скандален мандат. Пенчев определи първия мандат на Михайлов като провал, а вторият е бил позор и катастрофа за съдебната власт. Той припомни, че когато предишният Висш съдебен съвет се срещна с посланиците на Европейския съюз, те зададоха само два въпроса - кога Светлин Михайлов ще върне крадения от германски гражданин джип и защо по негово предложение СГС е назначен синът на член на Висшия съдебен съвет.

Пенчев поздрави кандидатите за поста Георги Колев, Жаклин Комитова, Мария Вранеску и Петя Крънчева за смелостта, че са се изправили да се борят със Светлин Михайлов, който е пословично отмъстителен, с много връзки и наистина се иска много смелост за това. И това се доказва от факта, че колегите от бунтовния Софийски апелативен съд и Върховния касационен съд не подадоха кандидатурите си, коментира още Пенчев. Това, че ги е страх е само половината от белята според него, а проблемът е в липсата на доверие, че Висшият съдебен съвет определя кадровата политика.

В полза на Михайлов се изказаха Иван Колев и Светла Данова, които поискаха да му се даде още един успешен мандат, за да довърши започнатото. Данова отправи и лични нападки срещу Жаклин Комитова, която обяви, че ще  работи за това съдиите от СГС да не правораздават с примка на шията.

Преди изслушването на Светлин Михайлов председателят на Комисията по корупция на ВСС Тони Тонев припомни сигналите за корупция срещу Свтлин Михайлов, но заяви, че всички те били несъстоятелни.

Приоритетите на съда ще бъдат преподредени и акцентът ще е върху наказателното правораздаване, заяви Георги Колев веднага след избора.

Резултатът е предизвестен, чувствам се жертва на активна полицейска разработка, коментира сваления председател Светлин Михайлов.