Българският премиер Бойко Борисов вече е сравняван с латиноамериканския Уго Чавес. Такова становище изрази лидерът на БСП Сергей Станишев  по време на заседанието на Националния съвет на партията. По думите му това може да е популярно в страната, но разгонва външните инвеститори. Лидерът на левицата определи управлението на ГЕРБ като антиевропейска политика.

Според червеният лидер държавата се превръща в полицейска, което е намерило завършек и в химна на МВР.

„Този период от управлението на ГЕРБ може да бъде характеризиран като „Сбогом на илюзиите". Има още очаквания, не всичко е изчерпано в ГЕРБ като политически потенциал. Най-вече фигурата на премиера, който стой като арбитър, който се разделя от ГЕРБ като партия. И целите са ясни - да се задържи на всяка цена срива, който се очертава и се случва в различните сектори. И икономически, и с полицейски натиск, и с политически средства, до президентските и местните избори, за да може да се овладеят и президентската институция, и местната власт. И тогава вече да говорим за тоталното всевластие на ГЕРБ", обърна се Станишев.

„Безобразията, грешките на ГЕРБ, грешната политика, могат да ни доведат до тотален финансов срив. Пълен икономически застой и социална криза, която ще бъде непосилна за хората. И ние трябва да изберем върху какво да се концентрираме - върху себе си - нашите кавги, противоречия, различия; или ще се опитаме да намерим платформа, база за вътрешна консолидация и единство, за да бием общия противник", обясни още той.

По време на пленума БСП обсъдиха и позиция за едногодишното управление на ГЕРБ. В нея се казва, че управляващите нямат ясна визия за развитие на страната и не са успели да реализират антикризисните мерки. Държавата се управлява еднолично, а политическият реваншизъм е най-силната страна на това правителство, отчитат още социалистите. Който си мълчи - е добър, който критикува управлението - отива в прокуратурата, пише още в позицията.