Искам да поздравя всички народни представители с техния избор. Искрено вярвам, че всички ще правим всичко възможно за благоденствието на България. Днес България е затаила дух и очаква да види какъв тон на работа ще зададем.

Това заяви при откриването на новото 42-ро Народно събрание Сергей Станишев . В момента ни гледат много хора със спотаен гняв. Преди малко чухме г-н Бойко Борисов и речта му дава надежда за политическо съгласие. Жалко, че това съгласие липсваше в последните четири години. Аз съм един от старите народни представители и помня как стартира парламентът през 2005 година. Тогава имахме цел България да влезе в ЕС и я постигнахме. През 2009 година имаше една политическа партия, която влезе и действаше като легион. Потъпка и смаза всички парламентарни правила, категоричен беше Станишев.

Стотици хиляди българи излязоха на улицата и поискаха промяна. Това ясно говори за състоянието на държавата и икономиката. ГЕРБ създадоха два свята. Единият е виртуалния, в който ни лъжеха, че се строят магистрали и реалния, в който хората изнемогват. Изборите се проведоха в условията на заговор и опит за преврат срещу демокрацията. Слава Богу, че този опит беше прекратен от прокуратурата, продължи Станишев. ГЕРБ са първа политическа партия, но там не виждам триумф. Не е ясно колко от гласовете за ГЕРБ са честни и искрени и колко са купени. ГЕРБ не иска властта, за да решава проблемите, а да замита проблемите. С искането за касиране на изборите вие искате да предизвикате още 3 месеца хаос и нестабилност в държавата. В момента България не е демократична и европейска държава. Хората искат онези ценности заради които започнаха промените преди 24 години, каза още Станишев.

ГЕРБ доведоха всички деформации на прехода до тяхната крайност и абсурд. Нито един проблем, заради който хората излязоха на улицата не е решен. Здравият разум, истинността и почтеността трябва да започнат да отвоюват своите територии. Трябва да възстановим държавността. Сигурност, справедливост и върховенство на закона са нашите цели. Икономиката е поставена на изкуствено дишане. Трябва да освободим бизнеса от оковите на бюрокрацията и рекета, който се налагаше през последните години. Ние ще работим за реализацията на ангажиментите, които поехме. Ще е трудно. Богът беше развенчан. Не онзи горе, а този който се представяше за такъв тук долу. Беше развенчан култът на политическата чалга. Трябва да се върнем към нормалността. Ще работим за програмно правителство. Всеки трябва да поеме своя кръст за развитието нас България. За това ще работят всички депутати от Коалиция за България. Благодаря ви. На добър път, завърши Станишев.