Предложението за отпускане на средства за изграждане на ледена пързалка бе най-дълго дискутираното на днешното заседание на ОбС. “Убеден съм, че съоръжението ще бъде полезна придобивка за децата от общината. Общо около 600 000 лева ще са необходими за ремонт на тренировъчна зала и изграждане на ледената пързалка. Имаме готовност още в понеделник да започнем с ремонтните дейности. Ще сменим дограмата и изгнилото дюшеме в залата. Предвидени са и средства за боядисването й”, каза кметът Георгиев.

Пръв думата по докладната на градоначалника поиска съветникът Иван Гавалюгов. Той бе категоричен, че функциите на тренировъчната зала ще бъдат нарушени, ако в част от нея се изгради ледена пързалка.

“Състоянието на тренировъчната зала е окаяно. В нея има течове. Баскетболният клуб осигури средства за частична подмяна на изгнилото дюшеме. В момента там са монтирани нови кошове. Предстои и монтирането на нови рингове, които вече сме поръчали. Предприехме този ремонт, защото в тренировъчната зала тренират около 200 деца. Освен това, тя се посещава от много граждани. При лоши метеорологични условия те идват да играят баскетбол и футбол. Тренировъчната зала се използва като резервна зала за тренировки на баскетболистите, когато в официалната зала се провеждат състезания и турнири”, мотивира се Гавалюгов.

Колегата му Антон Стоянов попита: “Редно ли е да се хвърлят толкова пари за ледена пързалка в условия на икономическа и финансова криза? Правено ли е проучване на общественото мнение за необходимостта от изграждане на такова съоръжение в Ботевград? Все пак живеем в Ботевград, а не в Чепеларе.".

Петя Кочкова определи идеята за ледена пързалка като “предизборен фойерверк на кмета”. Тя каза, че принципно не е против изграждането й, но да се помисли за друго място. Петя Кочкова каза още, че е по-целесъобразно да се заделят около 150 000 лева за ремонт на тренировъчната зала. “За тренировки се ползват салоните на училище “Вапцаров”, но те не са подходящи за тази цел. Все пак има изисквания за тренировъчните помещения.”, каза съветничката.

Д-р Валери Радков, Христо Якимов и Михаил Димитров също заявиха, че са против изграждането на ледена пързалка в тренировъчната зала. Съветниците се поинтересуваха колко ще струва поддръжката на съоръжението.

В отговор кметът Георги Георгиев заяви, че в момента тренировъчната зала не се използва пълноценно. “В Ботевград има много площадки, които могат да се ползват за баскетбол и футбол. За тази цел са подходящи салоните и площадките на училищата в Ботевград. Освен това, след като изградим новата спортна зала, голямата зала ще стане тренировъчна”, каза Георги Георгиев и допълни, че издръжката на ледената пързалка ще струва по-малко от издръжката на новия плувен комплекс “Васил Левски”. Градоначалникът съобщи, че пързалката ще бъде с размери 15/25 метра.

Иван Гавалюгов репликира, че от две седмици залата не се използва пълноценно поради факта, че клубовете са на спортни лагери. Той предложи идеята за изграждане на ледена пързалка в част от тренировъчната зала да бъде подложена на по-широко обществено обсъждане.

В подкрепа на докладната на градоначалника се изказа Евгения Ананиева. “Много хора бяха против изграждането на новата църква, училището, спортния комплекс, но след това си промениха мнението. Смятам, че и с ледената пързалка ще стане така”, каза съветничката.

Йордан Йорданов бе на мнение, че трябва да се обмисли добре местоположението на ледената пързалка, но в крайна сметка подкрепи предложението за изграждането й в част от тренировъчната зала.

Общо 17 съветници дадоха съгласие за отпускане на 600 000 лв., от които до 230 000 лв. ще се използват за основен ремонт на тренировъчната зала, а останалите – за изграждане на ледена пързалка в южната част на залата. 8 съветници гласуваха “против”.

В заключение Георги Георгиев обясни, че северната част на залата ще бъде пригодена както за тренировки на акробатите, така и на останалите спортни клубове.

Тренировъчната зала е построена през 1986 година. Та е със застроена площ от 1350.50 кв.м.