Според библейското предание от днес започват родителни мъки на Дева Мария. На днешния ден се чества Малка Коледа. Рано сутринта по домовете тръгват коледари в празнични дрехи. Стопаните посрещат момчетата и ги даряват с кравайчета, сухи плодове, пари и др. В народните предания се казва, че със своите песни коледарите прогонват зли духове, таласъми, караконджоли и други свръхестествени сили, които се появяват по време на Мръсните дни или  Поганни дни. Те започват от Коледа и продължават до Богоявление.
 
Още от ранни зори жените се приготвят за празника. Особено внимание се отделя на обредните хлябове. Те трябва да бъдат приготвени от най-чистото брашно. След това започва и подготовката на манджите за празничната трапеза. Ястията трябва да са постни и да бъдат нечетен брой – 7 или 9.  Стопанката на дома приготвя сърми в лозови листа, джуркан боб, сухи чушки с ориз, баница с тиква, ошав, жито. На масата се слага вино и ракия. Вечерта софрата се подрежда, а под нея се поставя шиник със слама и ралник. На огнището се слага  дърво, което се нарича бъдник. До Йордановден се запалва всяка вечер по малко, за да не изгори цялото. Преди да започне вечерята най-старият от семейството прочита молитвата “Отче наш”, а стопанката трябва да окади с тамян всички стаи в къщата, за да изгони злите духове. 

На трапезата е добре да има и орехи. Всеки си взема по един, за да си види късмета. Ако орехът е здрав, ще е здрав и човекът през новата година.

След вечеря всички стават от един път, изтеглят шиника, изтърсват го на земята и търсят зърна от жито. Същите зърна се слагат в семето за добър берекет.

Трапезата на Бъдни вечер остава неразтребена през цялата нощ, защото се вярва, че на нея идва и светецът-покровител на дома.

Така са посрещали Бъдни вечер старите орханийци. Традицията се спазва и днес, но с изключение на някои промени, които съвремеността налага.

Весели празници!