На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – един от най-хубавите празници, който събира цялото семейство. Според християнската религия, това е денят преди раждането на Христос. Някои народни вярвания гласят, че Богородица ражда на Бъдни вечер, но съобщава за това на следващия ден.

На Бъдни вечер приключват и четиридесетдневните коледни пости. Ето защо на масата трябва да има само постни ястия – сърми, пълнени чушки, мачкан /джуркан/ боб, халва, тиквеник, щрудел, ошав, варено жито, топеница от пресован чесън, смлени орехи и мед, постна пита с късмет, плодове и други. Според обичая общият брой на ястията трябва да е нечетно число – 7, колкото са дните на седмицата, или 9, колкото трае бременността на жените. В някои населени места в страната на масата се слагат 12 постни гозби, колкото са месеците в годината.   
Трапезата на Бъдни вечер не се вдига до сутринта, тъй като се смята, че в тази нощ душите на починалите близки ще навестят семейството.

В нощта срещу Коледа се извършват гадания. Според възрастните хора те са най-верни. За какво се гадае на Бъдни вечер - пише zajenata.bg: „Здраве и щастие очакват този, който пръв кихне на Бъдни вечер. Останалите гадаят за бъдещето си през новата година по ореховите ядки – всеки край масата трябва да счупи по един орех и ако ядката е здрава, то здравето ще го съпътства през цялата година.
Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женскo име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
Моми, на които им е време да се женят, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.”.

След Бъдни вечер празнуваме Рождество Христово. Коледа е най-значимият християнски празник в църковния календар и най-обичаният от миряните. Съпровожда се от богата трапеза с разнообразни ястия. По традиция на Рождество се изпълняват коледарски песни, чрез които се отправят пожелания за здраве на дома и семейството, за плодородие и сполука във всяко начинание.

Доброто настроение е задължително на всеки празник. Пожелаваме Ви го от сърце!