Специалисти на НАСА не са успели да се свържат с марсохода "Спирит" в предназначеното за целта време.
 
Макар възможността да се запазва до март 2011 година, учените са на мнение, че е голяма вероятността "Спирит" да е завършил успешно мисията си, съобщи РИА "Новости", като се позова на информация на НАСА.
На 22 март 2010 г. "Спирит" премина в спящ режим, тъй като през април 2009 г. той заседна в грунта и всички опити на специалистите да го извадят оттам, не се увенчаха с успех, допълва БТА.
 
Ръководителите на програмата очакват, че при благоприятно стечение на обстоятелствата връзката със "Спирит" може отново да бъде възстановена през септември-ноември, но шансовете за това са нищожни. Все пак опити ще бъдат правени до март следващата година. Ако и тогава няма връзка, това ще означава, че мисията на "Спирит" е приключила окончателно.
 
Марсоходите "Спирит" и "Опортюнити" кацнаха на Червената планета през януари 2004 г. Марсоходите получават енергия от слънчеви батерии, затова през зимата, когато в района на местонахождението им пада малко слънчева светлина, те не се движат и не извършват изследвания.
 
Двата марсохода са снабдени с по няколко камери и прибори за анализ на компонентите на марсианския грунт и на атмосферата. Първоначално бе предвидено и двата марсохода да работят по 90 дни, но "Опортюнити" продължава да действа и до днес.