НАСА е изгубила връзка с "Феникс", предаде АП.

Проблемът е  техническа неизправност в един от ретранслиращите апарати - Mars Reconnaissance Orbiter и не застрашава хода на мисията на Марс, и може да бъде отстранен възможно най-скоро, твърдят от NASA.

Връзката с "Феникс" се осъществява с помощта на два апарата, намиращи се на орбита на Марс.

Mars Reconnaissance Orbiter до последния момент предваше на "Феникс" командите от Земята, а Mars Odyssey предава на Земята информация, постъпваща от повърхността на Червената планета.

Техническата неизправност на Mars Reconnaissance Orbiter  се очаква да бъде отстранена в най-кратък срок. 

Фук Ли (Fuk Li), ръководител на програмата на NASA по изследване на Марс заяви, че възникналият проблем не е сериозен.

Във вторник "Феникс" трябваше да започне работа с механичната си ръка-манипулатор, с помощта на която да копае в дълбочина от половин метър и да достави получените образци в мини-лабораторията на кацналия апарат.

Сондата "Феникс" на NASA успешно кацна в понеделник в района на северния полюс на Марс, за да започне мисията си по търсене на следи от лед и живот на Червената планета.

Кацането беше осъществено в досега непроучен район на Марс, за който се предполага, че крие сериозни залежи от лед. Всъщност още през 2002 г. учените установиха, че под полярните зони на Червената планета има големи количества замръзнала вода.
Мисията на изстреляния на 4 август 2007 г. "Феникс" е да изследва тези залежи и да установи дали те могат да поддържат живот.