Българският национален отбор по баскетбол победи като гост Португалия с 67:59 в първия си мач от група "C" на квалификациите за Евробаскет 2011 в Литва. Най-резултатен за "трикольорите" беше Филип Виденов със 17 точки, а Чавдар Костов добави 12 за успеха.

Хешиму Евънс бе най-резултатен за португалците с 19 точки.

Нашите губеха с 55:59 малко повече от 7 минути преди края на мача, но в оставащото време реализираха серия от 12-, която им донесе победата.

Филип Виденов бе истинският лидер на тима, след като в последната част бе най-активният играч за нашите на терена, независимо че "висеше" с 4 лични нарушения. Много важни тройки в псоледните минути нанизаха и Златин Георгиев - Голди и Асен Великов. Спокойно може да се каже, че Георгиев направи най-силния си мач до момента с националния екип. Освен Чавдар Костов с добро включване се отличи и гарда Иван Лилов.

В началото на третата част мощното крило Деян Иванов получи аркада и независимо че се завърна на терена, от треньорския щаб решиха да не рискуват с включването му в последната четвърт.

Тимът на Росен Барчовски изигра силни първи две части, като липса на концентрация в отделни моменти лишиха нашите от още по-солиден аванс.

Селекционерът избра следната стартова петица: Николай Върбанов, Златин Георгиев, Филип Виденов, Ърл Калоуей и Деян Иванов.

Домакините откриха резултата с точна стрелба от средно разстояние, но Филип Виденов отбеляза от зоната за три точки за 3:2. Последваха две неуспешни атаки за Португалия, а България увеличи аванса си на 5 точки - 7:2 след два точни наказателни на Златин Георгиев и страхотна игра в подкошеито на Николай Върбанов.

Кортес прекъсна сушата за домакините с тройка, а резултатът бе изравнен след четири поредни точки на Евънс. В тези минути баскетболистите на България допускаха елементарни грешки и Португалия дръпна с 4 точки, но Ърл Калоуей отговори с нова тройка за България за 10:11 в полза на домакините, като до края на първата част оставаха точно пет минути.

В последвалата атака на домакините влезлият на мястото на Виденов - Чавдар Костов принуди Евънс да извърши фал в нападение, но нашите така и не успяха да се възползват от създалата се възможност. Росен Барочвски се опита да промени развоя на срещата като пусна в игра Александър Янев и капитана Стефан Георгиев.

Тези промени дадоха резултат и нашите момчета успяха да поведат с 4 точки - 17:13, след два наказателни на Деян Иванов и пет поредни точки на Чавдар Костов. До края на първата четвърт Торо вкара кош и фал, а Асен Великов отбеляза два наказателни и след 10 минути игра, България водеше с 22:15.

Португалия стартира втората четвърт с кош на Миранда за 17:22, след което Чавдар Костов и Филип Виденов последователно не успяха при опита си за три точки, а Жордао вкара от далеч и пасивът на домакините бе намален - 20:22. Проблемите за момчетата на Росен Барчовски продължиха, след като Деян Иванов извърши фал в нападение, но за щастие на щаба на гостите, португалците не успяха да се възползват.

Нашите момчета се съвзеха и Костов коригира мерника си от далечно разстояние, а Иванов добави нови две точки към актива си за 27:20. Това ядоса селекционера на Португалия Мончо Лопес, който взе едноминутно прекъсване, като до края на първото полувреме оставаха шест минути. След кратката почивка Сантош вкара тройка за 23:27, което доведе до ново прекъсване, този път за гостите.

След подновяването на играта и двата състава допуснаха няколко грешки, което накъса играта, а разликата в резултата бе намалена на три точки, след като Евънс вкара един наказателен.

Последва фрапантен пропуск на Филип Виденов, който тръгна да забива при последвалата бърза атака, но не успя и това предизвика смеха на феновете в залата. Все пак Фил успя да се пребори за топката и да изнесе към Калоуей, който вкара три точки за 30:24.

Разликата бързо беше намалена до само една точка - 29:30, след като Силва вката от далеч, а Евънс бе точен от линията за наказателни.

До края на първото полувреме и двата отбора заложиха повече на стрелбата от зоната за три точки, което не се оказа печеливш ход. Българите успяха по-бързо да коригират играта си и това им помогна да се оттеглят на почивката с аванс от 5 точки - 40:35.

За началото на второто полувреме Росен Барчовски пусна на терена Стефан Георгиев, Ърл Калоуей, Златин Георгиев, Деян Иванов и Филип Виденов, а първият кош в третата четвърт беше за португалците, които отбелязаха чрез Минява, но гостите отговориха с два наказателни на Иванов и разликата се запази 42:37.

"Трикольорите" показаха добра игра в защита, след което Виденов вкара от средно разстояние, а след това и тройка със сирената за 24 секунди и България достигна до най-голямата си преднина в мача - 47:37.  Шест минути преди края на частта Росен Барчовски бе принуден да замени Деян Иванов, след като веждата му беше сцепена при сблъсък с Жоао.

Това определено разстрои играта на България и разликата падна на пет точки - 50:45, което накара спортно-техническото ръководство на гостите да вземе едноминутно прекъсване. И след кратката почивка португалците продължиха да играя по-концентрирано в защита и нападение и след две точки на Минява и страхотен пробив на Евънс, разликата бе смъкната само до една точка - 49:50.

В края на третия период Португалия отново излезе напред - 54:53, след като Сантош и Евънс вкараха по два наказатели удара, а тимът на България така и не намери начин да излезе от дупката, в която беше изпаднал.

Последната решителна четвърт започна с няколко  неуспешни атаки и за двата отбора, а първите точки в частта бяха отбелязани след повече от две минути игра, след като Фернандес вкара от далечно разстояние за 57:53. Барчовски бе принуден да вземе ново прекъсване, след което Стефан Георгиев отбеляза, но Евънс отговори със зверска забивка. България успя да излезе напред в резултата - 60:59, след като Виденов вкара поредната си тройка, а след това отново той завърши успешно индивидуален пробив.

Това не се хареса на селекционера на Португалия Мончо Лопес, който реагира мигновено и поиска прекъсване, а до края на двубоя оставаха 4:39 минути. Въпреки наставленията, домакините допуснаха пасивът им да скочи на четири точки, след като Асен Великов демонстрира точен мерник от зоната за три точки - 63:59.

В последните минути португалците заложиха изцяло на стрелба от далечно разстояние, но мерникът им изневери, а положението им се влоши допълнително, след като Минява извърши умишлен фал, а Виденов не сбърка от линията за наказателни.

В последвалата атака Иван Лилов също отбеляза два фаула и преднината на нашите скочи на 8 точки - 67:59. Домакините продължиха да допускат елементарни грешки при организацията на атаките си и не успяваха да се доближат до съперника си.

В последната минута на двубоя играта беше изпълнена с много грешки, което беше добре дошло за гостите и в крайна сметка, последният съдийски сигнал прозвуча при 67:59 в полза на България.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ТУК!