Двама мъже, заподозрени в инсцениране на грабеж, са задържани в Пловдив. От тях са иззети общо 60 000 евро, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 2 август 39-годишен столичанин, шофьор на лек автомобил „Мерецедес", подал сигнал в полицията, че е бил ограбен на пътя Свиленград - Пловдив.

Той обяснил пред служителите, че слязъл от колата на отбивката преди „Скобелева майка", за да се освежи след дългото пътуване.

Точно тогава зад гърба му спрял лек автомобил и мъжки глас му заповядал да не се обръща, тъй като има насочено оръжие срещу него.

Друг мъж се прехвърлил в „Мерцедес"-а на потърпевшия, след което двата автомобила потеглили в посока Пловдив и оставили Р.С. сам на пътя.

Когато се обърнал, софиянецът успял да види, че нападателите се придвижват с „БМВ". Мъжът казал на разследващите, че в автомобила си имал 8000 евро, два мобилни телефона, лични документи и вещи.

За произхода на парите Р.С. уточнил, че ги бил получил като капаро от продажба на кон в Истанбул. По негови думи в четвъртък той пътувал за Истанбул с личния си автомобил „Мерцедес" заедно със свой колега - Р.М. на 40 г. от Шумен, където двамата взели участие в състезание по конен спорт.

В хода на разследването обаче криминалистите установили, че в Истанбул двамата трябвало да получат от свой познат сумата от 88 000 евро, които да предадат на софиянец с настоящ адрес в Севлиево.

Поръчителят обаче им предложил да си поделят парите и в България да инсценират грабеж, за да оправдаят липсата им. Но заговорът им не успял и Р. С. и Р. М. вчера са били разобличени от полицаите.

Двамата са задържани с полицейска мярка за срок от 24 часа. В процес на установяване е третият участник, който се намира в Турция.