Гардът на ЛА Лейкърс Коби Брайънт със сигурност ще влезе в историята на НБА, но не е ясно точно къде. Колко велик е всъщност този играч и къде е мястото му до хора като Меджик Джонсън, Карим Абдул-Джабар, Майкъл Джордан, Бил Ръсел, Уилт Чембърлейн и Лари Бърд?

Тази играчи промениха представите за баскетбола, докато за Брайънт това едва ли може да се каже. Мненията за настоящата звезда на Езерняците са на двата полюса - някои го смятат за един от най-великите, докато други твърдят, че няма място дори в топ 20.


Засега огромните постижения на Брайънт са само в статистиката. Меджик може и да има специално място в сърцата на феновете, но цифрите на Коби карат всички да замълчат. Ако гледаме статистиката, той отдавна е надминал Джонсън като най-голям играч в историята на клуба. Вече има повече точки, а ако прибави още един шампионски пръстен, ще стане най-успелият играч на Лейкърс за всички времена. Може един ден да задмине дори Джабар по отбелязани точки.

Да, но приносът на Меджик не се измерва в цифри. Тримата с Бърд и Джордан възродиха интереса към един умиращ, както се смяташе, спорт. Брайънт все още не е оказал такова влияние върху играта. На него му е трудно да намери място сред великаните на баскетбола. Но все още има време да постигне повече. Неговото място в историята ще бъде ясно едва когато се откаже. Дотогава най-вероятно ще продължи да събира цифри. Накрая критиците му може и да клекнат пред сухата статистика.

Лос Анджелис Таймс