Общините са предложили за закриване 20 училища. Това съобщи в интервю за БГНЕС главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев. Все още министър Сергей Игнатов не е утвърдил заповедите за закриването им, но при всички положения поне десет от тях няма да отворят врати за ученици наесен. Основната причина за закриване е демографската промяна - в населените места просто няма достатъчно ученици.

По думите му на повечето места вече са свикнали с делегираните бюджети. Според Вълчев, училищата вече са успели да се настроят към модела, макар на места да се налага дофинансиране от страна на общините. „Това е един нормален темп, предвид това, че учениците продължават да намаляват в системата като цяло", обясни той.

През тази година ще бъдат замразени училищните ремонти. Подобряване и модернизация на материално-техническата база на държавните училища ще има, но частично, като ще се финансира само модулът за създаване на достъпна среда. Ще бъдат разпределени 800 000 лв. за изграждането на съоръжения за придвижване на децата с увреждания и на инфраструктура в специализираните училища. Заради орязаните общински бюджети тези дейности ще се отлагат и в общинските училища, които са 75 % от училищата в България.