Наградата: Пътуване до Виена и участие на 26 септември 2010г. в OMV Move & Help инициативата за поставяне на световен рекорд по четене
Заявките за участие ще са на разположение от 23 август 2010г. във всички OMV бензиностанции в 11 държави

Чрез инициативата си Move & Help, OMV - водещата енергийна група в Европа, подкрепя образователни проекти във всички държави, в които осъществява дейност. През 2010г., Move & Help отново е насочена към проекти в подкрепа на четенето, тъй като в световен мащаб, нивото на функционална неграмотност и на проблеми при четене остава високо.

OMV стартира кампания за постигане на световен рекорд по четене, който ще се проведе на 26 септември 2010г. на Пратер във Виена. По време на опита за постигане на световен рекорд по четене, възрастни ще четат едновременно даден текст на деца в продължение на най-малко три минути. За целта,  в единадесет държави, включително и България, ще бъде изтеглен по един печеливш, който ще има възможност да прекара уикенд във Виена. Картички - заявка за участие ще са на разположение от 23 август 2010г. на всички OMV бензиностанции в единадесет държави.
Чрез тази инициатива, OMV отново обръща вниманието на обществеността към проблемите с функционалната неграмотност и трудността при четене. Това са проблеми, които съществуват не само в държави, където нивото на образование е ниско, но също така например и в Австрия: изследвания сочат, че в Австрия има около  600,000 души с функционална неграмотност. Тези хора не могат да обхванат пълния смисъл на даден текст и по този начин са изправени пред проблеми свързани както с работата, така и с личния им живот. Според UNESCO, броят на неграмотни хора в света през 2008г. е наброявал 776 милиона, от които две трети са жени. "Да четеш и да разбираш това, което четеш, е важно не само за кариерното развитие, но е също така част от това да бъдеш интегриран в обществото. Поради тази причина, в рамките на международната ни кампания Move & Help, тази година сме поставили фокус върху четенето," каза Волфганг Рутенщорфер, Главен изпълнителен директор на OMV.