Лекарите в "Пирогов" се борят за живота на 45-дневно бебе, прието е спешния институт в кома и на командно дишане. Детенцето е постъпило в Детска реанимация в събота, след като било транспортирано от Монтана заради тежки мозъчни кръвоизливи, съобщи шефът на Детската неврохирургия д-р Михаил Захаринов.

Бебето вече диша самостоятелно, но остава с опасност за живота. Досега никой от близките му не го е потърсил. Държавната агенция за закрила на детето проучва обстоятелствата, при които е пострадало бебето, и подготвя назначаването на проверка за евентуално насилие над него.

Според доктора травмите на детето са тежки и могат да бъдат причинени, ако бебето е било изпуснато или насилвано. "Насилието трябва да е голямо, за да причини толкова тежки мозъчни кръвоизливи", уточни д-р Захаринов.

Засега бебето остава на медикаментозно лечение. Медиците не могат да предвидят колко време ще бъде необходимо, за да излезе от тежкото състояние.

От Държавната агенция за закрила на детето обясниха за Дарик, че родителите на момченцето живеят на социални помощи и имат още едно, по-голямо дете.

Според личния лекар на бебето д-р Юлиян Мавров, то е гледано добре и няма данни за физическо насилие над него. Една от хипотезите е, че бебето е имало проблем с ушите, което може да е причинило мозъчния кръвоизлив. 3-4 дни, преди да изпадне в тежкото състояние, лекарят е прегледал детето и му е изписал капки за уши.

Д-р Мавров каза за Дарик, че родителите са роми и че са се свързвали с "Пирогов" чрез неговия телефон, за да се информират за състоянието на новороденото. Според Мавров родителите нямат пари и за това не са в София при детето си. Той ги определи като бедни и трудолюбиви млади хора.

Агенцията за закрила на детето събира информация от родителите и всички институции в Монтана, за да назначи проверка по съмнение за оказано насилие.