Няма признаци за упражнено физическо насилие над бебето Веселин Ристанов, коeто беше прието в Пирогов в събота в тежко състояние. Това съобщи за Дарик заместник- председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Според него при подобни случаи лекарите не трябва да съобщават съмненията си за насилие над деца, освен ако няма категорични доказателства.

45-дневният Веселин беше прието с тежки черепно-мозъчни травми в института за спешна помощ, като докторите обясниха, че може причината за тежкото му състояние да е физическо насилие. Три дни малкия Веселин беше в кома и на изкуствено дишане. От днес той диша сам.

Майката и бащата на детето са от ромски произход. Валентин и Ристена не са имали финансовата възможност да дойдат до София, защото както съобщи още вчера пред Дарик семейният им лекар д-р Юлиян Мавров - те са безработни. „Двамата родители са безработни, млади хора. Това е второ дете. Бедно, но е чисто и подредено в тях. Винаги, когато ги викаме за ваксина, са идвали", обясни той.

Думите на доктора се потвърдиха и от заместник- председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. „двамата млади родители са доста старателни и грижовни, въпреки ниския си социален статус. Те са били доста притеснени за здравето на малкото момченце", каза той.

Лекарите не трябва да съобщават съмненията си за насилие от страна на родители, преди те да бъдат доказани коментира още Каменов. „В тях самите остава една голяма травма в семейството им и белег върху тяхната лична и семейна репутация за това, че те са насилници. А кой ще поеме отговорността за тежест, която ще падне върху тях, ако се окаже, че те всъщност не са насилници, а са едни съвестни и добри родители", коментира още Каменов.

На семейството ще бъде отпусната еднократна финансова помощ, така че в близките дни да могат да пътуват до София, за да видят сина си.