Вече е подготвен правилникът, по който ще се проведат вътрешнопартийните избори за излъчване на кандидатури от БСП за местния вот през 2011-та година. Това заяви в Пловдив председателят на социалистическата партия Сергей Станишев. Той пристигна в града под тепетата за двудневно Национално съвещание с председателите на областните и общинските съвети на партията. Правилникът ще бъде внесен за обсъждане в Националния съвет на партията в края на другата седмица.

На форума се открои категоричното намерение да се организира и проведе мащабна кампания за набиране на нови членове, заяви Станишев. Той обаче бе категоричен, че не се наблюдава намаляване на членския състав на БСП за последните няколко месеца. Все още имаме добра членска маса, въпреки политическата чистка, която са предприели управляващите. Само в Силистра са уволнени четирима шофьори, които са возили бившия областен управител, уточни червеният лидер.  

Чудя се защо кметовете изтърпяха тази гавра. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира срещата на премиера Бойко Борисов, придружаван от шестима министри, с представителите на общините от страната, която се проведе в четвъртък в Пловдив. Тогава министър-председателят недвусмислено предупреди кметовете и общинските ръководства да не си и помислят да крадат пари от еврофондовете.

Това беше подигравка. Кметовете не са подчинени на премиера, нито пък той им дава парите, за да се държи така с тях. Ако аз бях на тяхно място, щях да напусна залата незабавно, добави той.

Лидерът на БСП пророкува сериозни проблеми при усвояването на средства от ЕС. Абсурдът е, че общините имат готови, одобрени проекти, но заради гласувания национален бюджет, те няма да получат необходимите пари да осигурят съфинасирането при реализацията им и така се стига до задънена улица. Актуализацията на бюджета е задължителна, категоричен бе Станишев.

По случай Тодоровден Станишев получи подарък от кмета на Ново село - червена запалка, с която да запали огъня на победата на изборите през 2011-та.