Единственият обвинен за убийството на сестрите Белнейски остава в ареста. Решението е на Окръжния съд в Пазарджик. Най-тежката мярка "задържане под стража" за 30-годишния Лазар Колев бе поискана от Пазарджишката прокуратура. Съдът счете, че има достатъчно основания и доказателства Колев да бъде арестуван.

„За мен това е съдебен фарс. Обявявам гладна стачка", заяви Колев след решението на съда.

Относно мотива за извършването на това престъпление яснота може да внесе само обвиняемият, заяви след произнасяне на мярката окръжният прокурор и наблюдаващ случая Димитрия Ганчева. Пазарджишката прокуратура е планирала извършване на действия за събиране на нови доказателства, каза още Ганчева. По думите й категорично към настоящия момент няма втори заподозрян за убийството на Росица и Христина Белнейски. Няма и планирани действия за привличане на второ лице в качеството на обвиняем, но има насоки, че съществува такъв човек, обясни прокурор Ганчева.

Експертизата, направена по делото, е категорична, че има биологичен материал на второ лице, освен ДНК-материала на Лазар Колев. Прокурор Димитрия Ганчева заяви още, че не може да каже кога задържаният Колев е дал за първи път генетичен материал за анализ. Прокуратурата разполага с доказателства, че Лазар Колев е дал проби в затвора в Пазарджик, когато в специална банка са се взимали такива и от други лица, с профили за сексуално посегателство. Ганчева каза още, че от Колев е взета ДНК-проба съвсем наскоро. Тя бе категорична, че биологичният материал от телата на сестрите е бил иззет по време на аутопсията им, а не при ексхумацията преди три години.

Сестрите Росица и Христина Белнейски са убити в местността "Грамадите" край Брацигово. Това каза по-рано Димитрия Ганчева в залата на Окръжния съд.

Според обвинението по върховите части на телата на сестрите Белнейски има биологичен материал, който съвпада с ДНК профила на Колев. Прокурор Ганчева каза още, че Лазар Колев е положил доста усилия, за да гради фалшиво алиби и е упражнил натиск върху свидетели. В залата бяха цитирани конкретни факти и имената на петима свидетели по делото.

Според обвинението Лазар Колев е трябвало да бъде на работа през нощта на 27 януари 2006-та година, ден преди убийството на сестрите. На 28-ми януари той изненадващо се е появил във Велинград, в къщата на чичо си и неговите братовчеди, които той рядко е посещавал преди. Ден след това гостувал в Пловдив на семейството на Даринка Колева, хора, които Лазар Колев бегло е познавал. Колев поискал да гледа новините по телевизията и бил емоционално нестабилен. Обвинението твърди, че поведението му било странно и целяло създаване на достоверно алиби.

На 1 февруари Лазар Колев вече е бил в столицата и е продал автомобила си, който получил само преди месец като подарък от дядо си. Няколко дни след това, заедно с чичо си Паун Лазаров, се прибрал в Пазарджик, защото получил призовка по делото Белнейски.

Лазар Колев бе въведен в съдебната зала три часа преди началото на заседанието, за да може да се запознае с материалите по делото. Неговата защита поиска делото да бъде отложено и наблюдаващият прокурор да даде отвод заради това, че защитниците на Колев са разполагали само с три дни да се запознаят с 22 тома материали.

Адвокат Марин Марковски обобщи, че делото Белнейски вече прилича на сапунен сериал и го оприличи на "Дързост и красота". "Ние сме жертва на арията на клеветата по цялото дело и в детайлите също. Нещата, които се говорят по вестници, не отговарят на истината. За да има доказан факт, трябва да има категоричност, а не степен на вероятност", каза още Марковски.

"Аз съм изкупителна жертва", заяви преди заседанието на съда обвиняемият Лазар Колев. Той каза още, че не познава момичетата и по случая знае толкова, колкото и журналистите.

Майката на убитите сестри Фани Белнейска също присъства в залата на съда. Тя предположи, че вероятно наистина има нов свидетел по делото и ако това отговаря на истината, явно съвестта на някого е проговорила.

За такова престъпление законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без право на отмяна.