Нова рекламна кампания на McDonalds разбуни духовете във Франция, съобщава Orange news.

В рекламата, любимецът на няколко поколения французи Астерикс гулияе с Big Mac и кока кола, действие което било разтълкувано, като "предаване пред американския консуматорски начин на живот".

Taм е показано галското село на Астерикс и Обеликс и техният традиционен банкет с глиганско и ейл, само дето консумират BigMac и кока-кола.

Въпреки че рекламната агенция Euro RSCG се е допитала до един от създателите на оригиналния комикс - Албърт Удерзо и неговото студио всъщност е направило рисунките, крайните потребители били потресени от потъпкването на един от техните национални символи.

"Небето ли им падна върху главата", пита вестник La Poste, а La Figaro пита: "След като устояха на римляните, американците ли най-накрая пречупиха смелите гали?".

Въпреки острата реакция, онлайн изданието Slate припомня, че Астерикс за кратко е замествал главното лице на McDonld's - клоунът Роналд през 2001 г.

"Наистина трябва да живеете на друга планета, че да си мислите, че Астерикс не се е продал на върлия капитализъм, бил той американски или не".