Цените на недвижимите имоти в Ботевград паднаха. В момента жилища ново строителство се предлагат с 25-30% по-евтино в сравнение със същия период на 2009 година, показа наша проверка. Цените на апартаментите в централната градска част варират между 450-500 евро на квадратен метър. С 25-30% паднаха цените и на панелни жилища старо строителство.

„Няма купувачи, които да инвестират в недвижима собственост. Жилища се търсят предимно от хора, които имат належаща нужда. Най-често купувачите са млади семейства. За целта те използват банкови кредити или средства от продажби на наследствени имоти”, каза пред наш репортер брокер Искра Лекова. Тя съобщи, че продължава интересът към самостоятелните къщи, както и към имоти, застроени със стари къщи, но предлагането им е доста ограничено поради ниските цени в момента.

„Засилва се търсенето на вилни имоти, макар и слабо. Явява се тенденция за закупуване на втори жилищен имот. В пика на икономическата и финансова криза, който бе през миналата година, не се наблюдаваше такъв интерес. Очаква се да се засили и интересът към селските имоти. В момента цената на имот във вилна зона Зелин е 40 лв./кв.м, а в селата – 20 лв./кв.м. Уточнявам, че става въпрос за имоти, до които има прокарани комуникации”, каза още Искра Лекова. Тя допълни, че търсенето на недвижими имоти се активизира в края на лятото.