Трима от задържаните в операцията "Шейховете" бяха освободени от ареста с решение на Окръжния съд в Бургас. Постановената за тях мярка от съда е подписка, съобщи говорителят на съда Веселина Павлова.

Облекчената мярка се налага на Валентин Атанасов - старши полицай в Транспортна полиция, брат му Живко Атанасов - началник смяна в нефтокомбината в града и Янко Пенев, работник в частна фирма. Според съда за тях няма данни, че са съпричастни към престъплението.

При операцията на 20 август в Бургас бяха задържани 10 души. Срещу тях прокуратурата повдигна обвинение, че са участници в престъпна група за незаконна търговия и кражба на гориво, припомня БТА.

Деветима от групата днес се явиха в съда, за да бъдат гледани мерките им за неотклонение. Десетият - Валентин Станев - полицай от Първо РПУ в Бургас, е настанен в болница заради високо кръвно, което вдигнал още при ареста.

Останалите шестима от задържаните при операцията остават за постоянно в ареста, постанови съдът. Това са Димитър Стойчев - полицай в IV РПУ, Георги Богданов - старши полицай в същото управление, Калоян Атанасов, който е безработен, Стоян Заптиев - безработен, осъждан и реабилитиран, Георги Иванов - шофьор в частна фирма, Петьо Малчев - техник в местна телевизия.

Ако наложените мерки бъдат обжалвани, делото ще се гледа на 27 август в Апелативния съд в Бургас от 10.00 часа.